Цього року католицький Великдень святкується раніше, ніж православний / Фото УНІАН

В Україні проживають понад чотири мільйонів парафіян католицької церкви – це друга (після Православ'я) за чисельністю християнська конфесія в Україні. Церкви західного і східного обряду найчастіше відзначають Великдень у різні дні.

УНІАН розібрався, коли українські католики відзначають Великдень у 2019 році.

Великдень 2019 - католицький і православний

Читайте також«Укрзалізниця» призначила додаткові поїзди на Великдень та травневі свята

Дата Великодня є минущою і щорічно розраховується церквою заново.

Методики розрахунку дати Великодня називаються пасхаліями. Загальне правило пасхалії полягає в тому, що свято відзначається в першу неділю після першого повного місяця, що настає не раніше дня весняного рівнодення.

При цьому, «повний місяць» і «рівнодення» розглядаються церквою не як астрономічні явища, а як дати, одержувані за допомогою обчислень.

Християни західного і східного обрядів використовують різні пасхалії, тому дати Пасхи у православних і католиків збігаються лише приблизно в третині випадків.

Православні церкви, як правило, використовують олександрійські пасхалії, в той час як Католицтво – григоріанські. На сьогодні через відмінності в даті церковних повнолунь різниця між католицькою та православною Пасхою становить, як правило, тиждень.

Цього року православний Великдень припадає на досить пізню дату - 28 квітня.

З нагоди Великодня у квітні в Україні буде чотири вихідних дні. До них можна додати ще один вихідний день на День праці – перше травня.

Християни західного і східного обрядів використовують різні пасхалії / REUTERS

Коли католицький Великдень в 2019 році

Якого числа католицька пасха в 2019 році – одне з найпоширеніших питань серед українських віруючих та всіх, хто планує свої весняні вихідні.

Крім того, від дати Великодня 2019 залежить, коли буде відзначатися низка інших найважливіших християнських свят.

Католицька пасха 2019 в цьому році буде відзначатися 21 квітня – українські католики зустрінуть її на тиждень раніше, ніж православні. День католицького Великодня – 21 квітня, припадає на неділю.

Великдень 2019 - календар

У мережі доступні календарі, які дозволяють наочно з'ясувати, коли святкується католицький і православний Великдень в 2019 році.

rtown.ru