Суд виніс ухвалу про обрання Олексію Левіну запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою / УНІАН

Суд обрав для фігуранта справи про вбивство активістки Катерини Гандзюк Олексія Левіна запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Про це повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган на своїй сторінці у Facebook.

«Міжнародний розшук одного з організаторів нападу, що потягнуло за собою смерть Катерини Гандзюк, нарешті розблоковано! Слідчим суддею Шевченківського районного суду м. Києва сьогодні, 20 травня, винесено ухвалу про обрання Олексію Левіну запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою», - повідомила Сарган.

Відео дня

За її словами, повний текст ухвали буде надано 23 травня 2019 о 15.00. Ухвала набере чинності через 5 днів.

Сарган зазначила, що після набрання ухвалою чинності Генеральною прокуратурою буде поданий екстрадиційний пакет документів до Національного бюро Інтерполу України і Левін буде оголошений в міжнародний розшук.

Як повідомляв УНІАН, Херсонський суд почне розгляд справи Гандзюк 27 травня.

Довідка УНІАН. Громадська активістка Гандзюк померла у київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до того в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, жінка отримала хімічні опіки більш як 30% тіла.

Читайте такожВ Україні і світі вимагали покарання для замовників і вбивць Гандзюк (фоторепортаж)

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних - Миколу Новікова - через відсутність в його діях складу злочину. Під вартою перебували Сергій Торбін і Микита Грабчук, іншим - В’ячеславу Вишневському, Володимиру Васяновичу і Віктору Горбунову суд обрав запобіжні заходи у вигляді цілодобових домашніх арештів.

В організації вбивства підозрювали голову Херсонської облради Владислава Мангера.

Крім того, за інформацією ЗМІ, гроші за напад на Гандзюк підозрюваному в замовленні злочину нібито передавав Ігор Павловський – на той час помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука.

Павловського за підозрою у співучасті у вбивстві Гандзюк було заарештовано 12 листопада 2018 року. 17 квітня 2019 року адвокат Павловського заявив, що його підзахисному змінили підозру зі статті (115) ККУ «співучасть у вбивстві» на м'якшу ст. 396 «приховування злочину», що передбачає значно менше покарання — до трьох років позбавлення волі, а також дозволяє адвокатам клопотати перед судом про пом’якшення запобіжного заходу.

23 квітня видання Слідство.Інфо повідомило, що Вишневському, Горбунову, Васяновичу, Грабчуку і Торбіну пом’якшили підозри. Видання зазначало, якщо раніше їм інкримінували умисне вбивство (ч.2 ст.115 КК України), то тепер умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень (ч.2 ст.121 КК України), що передбачає позбавлення волі від 7 до 10 років. За даними видання, іншим фігурантам справи — Олексію Левіну та голові Херсонської облради Мангеру — підозри не змінювали.

24 квітня речник ГПУ Андрій Лисенко підтвердив інформацію, що п’ятьом фігурантам справи про вбивство Гандзюк змінили підозру. За його словами, п’ятьом фігурантам з підозри виключено ч.3 ст.27, тобто, що вони є співорганізаторами злочину проти Гандзюк. Разом з тим у підозрі лишилися ч.2 ст.28 - вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою та ч.2 ст.121 - умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення.

25 квітня Лисенко повідомив, що Мангеру пом’якшили підозру у справі Гандзюк. За словами Лисенка, нова стаття (ч. 2 ст. 121), за якою звинувачують Мангера, це - «умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, або вчинене на замовлення, або спричинило смерть потерпілого». Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі строком від 7 до 10 років. Раніше Мангера звинувачували в організації вбивства та умисному вбивстві, що передбачало позбавлення волі від 10 до 15 років або довічне ув'язнення.

2 травня Шевченківський рай суд Києва відпустив Павловського під домашній арешт, зобов’язавши носити електронний браслет.