ПЦУ відреагувала на "синод" 20 червня / фото УНІАН

Архієпископ Православної церкви України Євстратій (Зоря) заявив, що зібрання, скликане почесним патріархом Філаретом, не є помісним собором Київського патріархату і тому не має жодних юридичних чи канонічних наслідків.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на брифінгу в Києві.

«Що відбулося сьогодні у Володимирському соборі? По-перше, це зібрання привласнило собі назву помісного собору УПЦ КП», - заявив він.

Відео дня

За словами архієпископа, якщо відкрити статут колишньої УПЦ Київського патріархату, який був чинним до 15 грудня 2018 року, то там вказано, що в помісному соборі бере участь весь єпископат, правлячі вікарні архієреї, представники від духовенства, монастирів, мирян, духовних навчальних закладів, Вищої церковної ради.

«Яким чином відбулися збори у Володимирському соборі? Всім відомо, що ці збори відбувалися за запрошеннями від почесного патріарха Філарета. Мені здається абсолютно логічна та зрозуміла різниця між запрошеними особами та делегатами, тобто ті, хто зібрався у Володимирському соборі, ніким не були делеговані», - додав він.

Читайте такожФіларет хоче назад усі гроші й майно ліквідованої УПЦ КП

Архієпископ Євстратій також зауважив, що у статуті визначено, що помісний собор Київського патріархату збирається за рішенням патріарха разом зі священним синодом. «Цього синоду як діючої інституції немає, тому що згідно з рішенням помісного собору, всі статутні органи Київського патріархату припинили своє окреме існування. Це зібрання не може підпадати під визначення помісного собору, тому ніяких наслідків для ПЦУ це зібрання не має – ні юридичних, ні канонічних. Це просто зібрання за особистої волі почесного патріарха Філарета», - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, збори священників, скликані за ініціативи почесного патріарха Православної церкви України Філарета, заявили про «відновлення» Української православної церкви Київського патріархату та несприйняття томосу про автокефалію ПЦУ.