Філарет хоче відновити колишню УПЦ КП / Фото УНІАН

Збори у почесного патріарха Православної церкви України Філарета, які він назвав "помісним собором", вирішили відновити УПЦ Київського патріархату.

Читайте такожЦерковний скандал в Україні набирає обертів: у Києві збираються на скликаний Філаретом "собор" (фото)

Про це повідомляє Telegram-канал "Української правди" "УП.Off the record".

Відео дня

У повідомленні зазначається, що Філарет й надалі вважає себе патріархом київським і претендує на все майно та всі гроші УПЦ КП, які тепер перейшли ПЦУ.

Також у розпорядженні УНІАН є прийняті документи із "собору", скликаного Філаретом.

"Собор, який проходив у Свято-Володимирському кафедральному патріаршому соборі Києва, прийняв те, що Українська православна церква Київського патріархату зареєстрована державним органом і продовжує своє існування", - йдеться у повідомленні.

Прихильники патріарха Філарета стверджують, що ніякого собору 15 грудня не було.

"Це був не помісний собор, а зібрання підписів архієреїв, одного священника та двох мирян про умовну ліквідацію УПЦ КП, на вимогу вселенського Константинопольського патріарха Варфоломія", - йдеться у тексті постанови. 

Крім того, "собор" підтверджує те, що "главою УПЦ КП продовжує бути патріарх Філарет".

На Соборі одноголосно проголосували за постанову та звернення до президента Володимира Зеленського, передає "Страна".

Вести
Вести

Наостанок Філарет заявив, що не варто турбуватися, що КП не визнають: "Нам церква потрібна не для визнання, а для того, щоб вона була святою й апостольською" - заявив Філарет.

Як повідомляв УНІАН, 15 травня почесний патріарх Київський та всієї України-Руси Філарет заявив, що хоче зберегти УПЦ КП, яка була однією із засновниць єдиної помісної Православної церкви України, щоб в Україні під час літургій поминали ім’я київського патріарха.

24 травня синод ПЦУ засвідчив внутрішню єдність Православної церкви України та висловив підтримку предстоятелю церкви, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

У Православній церкві України заявляли, що будь-які заходи, що проводяться від імені колишньої УПЦ КП, є незаконними.