Беркутівці під час подій на Майдані 2013-2014 рр. / фото УНІАН

Адвокати п’ятьох екс-«беркутівців», обвинувачених у масових розстрілах активістів Майдану 20 лютого 2014 року, на засіданні суду влаштували «маскарад».

Як передає кореспондент УНІАН, після перерви у засіданні Святошинського райсуду Києва прокурори Ігор Земськов та Олексій Донський зайшли до зали засідань і виявили, що немає одного з обвинувачених – колишнього заступника командира київського спецпідрозділу «Беркут» Олега Янішевського.

Читайте такожУ СБУ впевнені, що екс-беркутівця Горбика не було під час розгрому "вагнерівців" у Сирії рік тому

Відео дня

На їх зауваження, що не можна розпочинати засідання за відсутності усіх обвинувачених головуючий суддя Сергій Дячук зазначив, що Янішевський зараз з’явиться.

Після цього адвокати екс-«беркутівців» подали клопотання про проведення процедури упізнання Янішевського залегендованим свідком Сергієм Сідоровим, який брав участь в засіданні за відеоконференцзв’язком.

Прокурори виступили проти задоволення цього клопотання, заявивши, що обставини, за яких пропонується провести процедуру упізнання, не є тими, за яких свідок впізнав Янішевського, тобто на відео розстрілів мітингувальнків, й тому процедура впізнання не повинна проводитись.

Попри ці аргументи, суддя Дячук дозволив провести упізнання.

Після цього до зали завели чотирьох чоловіків у камуфляжній формі та масках на обличчях і запропонували свідку вказати, хто з них Янішевський.

Свідок Сідоров зазначив, що за таких умов він не може впізнати Янішевського, оскільки 5 років його не бачив і до того ж на відео упізнав його за характерними командними рухами.

Своєю чергою прокурори наголосили, що достеменно не знають, чи є серед цих чоловіків Янішевський.

Однак суддя Дячук зазначив, що суду точно відомо, що один з них Янішевський, а інші троє статисти.

Врешті-решт свідок Сідоров вказав на одного з чоловіків і помилився – вказана особа виявилась статистом.

Прокурор Донський заявив, що така процедура упізнання не відповідає вимогам Кримінального процесуального кодексу.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 20 червня, у Святошинському райсуді Києва у справі проти 5 екс-«беркутівців» допитали залегендованого свідка з вигаданим ім’ям Сергій Сідоров.

Свідок виступав з іншого приміщення суду за допомогою відеоконференцзв’язку, було змінено його голос, і він перебував поза кадром на екрану в залі суду.

Сідоров повідомив, що мав досвід роботи на командно-керівних посадах в МВС, зокрема, працював на одній з відповідних посад у лютому 2014 року.

Він на відео впізнав колишнього заступника командира київського спецпідрозділу «Беркут» Янішевського, коли той стріляв з автомата по майданівцях.