Ілюстрація / REUTERS

Пілот-ліквідатор аварії на Чорнобильській атомній електростанції та голова правління ГО "Воїнів-ліквідаторів аварії на ЧАЕС – інвалідів війни "Набат" Ігор Письменський повідомив мізерні цифри соціальної допомоги від держави ліквідаторам.

Про це він розповів під час ефіру "Право на владу" на 1+1, передає ТСН.

Читайте також"Є художній вибір, а є помилки": сценарист "Чорнобилю" пояснив історичні неточності у серіалі

Відео дня

"Немає належної уваги з боку держави. Скільки б президентів не було, скільки б Верховних Рад не було. Користуючись нагодою, що тут присутній представник президента в Кабміні, маленькі цифри - компенсація за продукти харчування 450 гривень в місяць. На оздоровлення - 120 гривень. Інвалідам 1 і 2 групи на рік. Компенсація за путівку - до 500 гривень. Це при тому, що буде бюджет", - зазначив ліквідатор.

За його словами, 1986 року вони займалися ліквідацією наслідків катастрофи не за "якісь нагороди", а тому що це був їхній обов’язок. Водночас, за 33 роки держава забули про ліквідаторів аварії.

"Часу на них немає. Щоб не тільки жити, а хоча б лікуватися гідно", - підкреслив він.

Нагадаємо, за словами Леоніда Кравчука, після вибуху на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року людям довго не розповідали про трагедію, а партійне керівництво з Москви взагалі сказало, щоб у Києві не скасовували парад до 1 Травня.