На час вибуху Леонід Кравчук був членом ЦК Компартії України / фото УНІАН

Після вибуху на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року людям довго не розповідали про трагедію, а партійне керівництво з Москви взагалі сказало, щоб у Києві не скасовували парад до 1 Травня.

Про це в ефірі програми "Право на владу" на каналі "1+1" розповів експрезидент України Леонід Кравчук, передає ТСН. На час вибуху він був членом ЦК Компартії України.

Читайте такожWashington Post: Чорнобиль не вписується у вигадки Кремля про свою минулу «велич»

Відео дня

"Я був у Прип'яті разів 5 до. У Чорнобилі - також. Ми повинні були доносити правду партії. Ми повинні були говорити, ідеологічно обробляти людей, щоб вони правильно думали і правильно діяли. Думали правильно і діяли правильно на брехні. Тому ЦК Компартії України також скрізь цю брехню підтримували. І те, що Щербицькому (перший секретар ЦК КПУ) зателефонував Горбачов (на той час - генеральний секретар ЦК Компартії Радянського Союзу) і сказав, що треба проводити обов'язково... обов'язково! першотравневу демонстрацію, я був присутній при цьому. Володимир Васильович говорив йому, що досить складна ситуація. "Не панікуйте!". Ну, власне кажучи, давайте подумаємо! Мільйон з чимось населення. Якщо цей мільйон з Києва почне рухатися, залишати квартири все інше.. До речі, вагони були підготовлені, поїзди були підготовлені до можливої евакуації Києва. Це також ніхто точно не знає, але вони були", - сказав Кравчук.

Як повідомляв УНІАН, серіал "Чорнобиль" викликав туристичний бум до Зони відчуження.