Відео з камер спостереження було залучено до матеріалів справи Балуха / скріншот

З'явилося відео з камер спостереження в Роздольненському ізоляторі тимчасового тримання, на якому зафіксовано момент зіткнення між українським політв'язням Володимиром Балухом і колишнім начальником ізолятора Валерієм Ткаченком.

Відповідний відеозапис з'явився в розпорядженні Радіо Свобода Крим Реалії.

Читайте такожПолітв'язень Балух припинив голодування - правозахисники

Саме після інциденту на відео Ткаченко заявив, що Балух його нібито побив. Через це проти українського політв'язня відкрили другу кримінальну справу.

Як зазначається, відео з камер спостереження було залучено до матеріалів справи Балуха, його демонстрували на суді в минулому році. Тоді сторона Ткаченка підтвердила, що він є на відео.

"Там абсолютно очевидно проглядається удар з боку Ткаченка в спину Балуху. Після чого у Балуха виникла природна нормальна реакція: коли тебе б'ють ззаду, у тебе просто спрацьовує рефлекс. І він махнув рукою", – заявила адвокат Балуха Ольга Дінзе.

Нагадаємо, ФСБ РФ затримала Балуха в окупованому Криму 8 грудня 2016 року, стверджуючи, що нібито на горищі його будинку знайдено 90 набоїв і кілька тротилових шашок.

19 березня 2018 року Балух оголосив безстрокове голодування в знак протесту проти винесеного йому вироку по справі про зберігання боєприпасів. Голодування він припинив на початку жовтня. За даними адвоката Дмитра Дінзе, у Балуха після понад 200 днів голодування була підозра на виразку або панкреатит.

5 липня підконтрольний Росії так званий "Роздольненський райсуд" засудив Балуха до 5-ти років колонії загального режиму і штрафу в 10 тис. рублів (близько 4 тис. грн) за сукупності двох кримінальних справ, порушених за нібито зберігання боєприпасів і нібито побиття начальника ІТТ.

3 жовтня так званий "Верховний суд" в окупованому Криму після розгляду апеляції скоротив 5-річний термін ув'язнення Балуха до 4 років і 11 місяців.

З 29 березня 2019 року Балуха утримують в колонії р. Торжок Тверської області РФ.