Пам'ятник богині квітів Флорі на території Нікітського ботанічного саду / фото УНІАН

Бронзову статую богині квітів Флори, яка прикрашає центральну площу біля басейну в Нікітському ботанічному саду в окупованому Росією Криму, замінять на мармуровий бюст Леніна.

Таким чином, керівництво ботсаду виконує рішення кримського "суду", який постановив повернути на місце пам'ятник Леніну, пише Крим.Реалії.

Читайте такожНа море as usual. Хто возить українців відпочивати в окупований Крим

Відео дня

За словами заступника директора Нікітського ботанічного саду Андрія Паштетського, скульптуру Флори подарували на 200-річний ювілей Нікітського ботанічного саду в 2012 році.

"Тоді її встановили на честь двохсотріччя саду, приїжджали всі керівники України і Автономної Республіки Крим, усі були задоволені. Але вчена рада тоді забула викреслити з реєстру пам'яток культурної спадщини бюст Леніна. А з приходом Росії 2014 року всі дані реєстру передали в тому ж вигляді, і вийшло, що сад самовільно демонтував пам'ятник культурної спадщини. Хоча ми його нікуди не викинули, він стоїть у 200 метрах від скульптури Флори у будівлі музею саду, поруч із бюстом Молотову, який із 1937 року займав місце, куди 1957 року встановили Леніна", - розповів Паштетський.

Скульптуру Флори подарували на 200-річний ювілей Нікітського ботанічного саду в 2012 році / фото УНІАН

Він зазначив, що оскільки "суд" вирішив повернути на місце бюст Леніна, це доведеться зробити.

"Апеляційний суд залишив у силі перше рішення суду, тому ми не можемо не виконувати його вимоги. Зрозуміло, що нам доведеться понести певні витрати - пам’ятник Флорі бронзовий, а бюст Леніна - мармуровий. Важать вони чимало, плюс, до постаменту немає під’їзду для будівельної техніки", - зазначив Паштетський.

Одним з ініціаторів повернення Леніна на місце богині був голова відділення Компартії РФ в окупованій Ялті, так званий депутат ялтинської міськради Іван Павличенко. Він оцінив рішення суду про повернення Леніна як перемогу своєї партії.