Українців погрозами і шантажем намагаються залучити до співробітництва з РФ /  krymsos.com

Спецслужби РФ здійснюють незаконні затримання українців під час перетину адміністративного кордону з тимчасово окупованою територією АР Крим та намагаються залучити їх до конфіденційного співробітництва погрозами і шантажем.

Про це повідомили у прес-центрі СБУ.

Зокрема, як зазначається, українців погрозами і шантажем намагаються залучити до конфіденційного співробітництва для виконання розвідувальних завдань на шкоду державній безпеці України.

Відео дня

Читайте такожНа Полтавщині затримали інформатора ФСБ (фото, відео)

Так, співробітники ФСБ РФ у пункті пропуску «Джанкой» без пояснення причини затримали жителя Львівської області.

"Із застосуванням психологічного і фізичного тиску впродовж чотирьох годин вони вимагали від чоловіка надати інформацію про зв’язки у середовищі представників правоохоронних органів, військовослужбовців Збройних Сил України, місць дислокації їх підрозділів тощо. Після відмови співпрацювати з російською спецслужбою громадянина України через фізичні погрози змусили підписати документ, зміст якого він не усвідомлював, та повернули на контрольовану урядом України територію. При цьому співробітники ФСБ РФ відібрали його автомобіль, документи на право володіння транспортним засобом і гроші у сумі 2 тисячі євро", - йдеться у повідомленні.

СБУ застерігає, що в зоні ризику та підвищеної уваги спецслужб РФ перебувають як військовослужбовці, представники правоохоронних органів, учасники АТО (ООС), представники патріотичних організацій, так і пересічні громадяни України, які виїжджають до РФ чи тимчасово окупованих територій для працевлаштування, з туристичною метою, відвідування родичів тощо.

Як повідомляв УНІАН, Військова контррозвідка Служби безпеки України фіксує численні спроби вербування українських військовослужбовців, що чинять представники російських спецслужб та підконтрольні їм бойовики на окупованому Донбасі через встановлення особистих контактів у соціальних мережах під виглядом жінок.