REUTERS

Терорист угрупування «ДНР» Володимир Цемах, який фігурує у справі про збитий малазійський боїнг МН17, даватиме свідчення нідерландським слідчим, але з умовами.

Про це повідомив адвокат Цемаха Анатолій Кучерена, інформує російський Интерфакс.

Читайте такожСправа МН17: Цемах повернувся на окупований Донбас, планує "жити"

Відео дня

За його словами, допит має проходити на території Донбасу, підконтрольній «республікам». Адвокат каже, що «Цемах готовий доводити свою невинуватість».

Також юрист розповів, що Цемах описав йому «жахи, пережиті після викрадення у Сніжному» та «знущання з боку українських спецслужб». При цьому бойовик не може приїхати до Росії, оскільки його оголошено у міжнародний розшук.

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 українських військовополонених моряки та 11 політв'язнів.

Водночас до РФ повернули 35 осіб, про обмін яких просили росіяни. Усі вони були засуджені в Україні за різні злочини або є фігурантами кримінальних проваджень, серед них - колишній зенітник терористичної організації "ДНР" Цемах.

СБУ затримала Цемаха наприкінці червня в окупованому Сніжному Донецької області. Дослідники міжнародної групи розслідувачів Bellingcat припускають, що Цемах причетний до збиття літака і був свідком тих подій.

Українські правоохоронці підозрювали Цемаха в участі у діяльності "ДНР" та в організації теракту, внаслідок якого загинули четверо українських військових.

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що європейські правоохоронці перед обміном провели з Цемахом необхідні слідчі дії. Також він заявив, що обмін утримуваними особами з РФ міг зірватися через Цемаха.

11 вересня стало відомо, що Нідерланди перекваліфікували фігуранта справи щодо катастрофи MH17 Цемаха зі свідка у підозрюваного.