Днями в ОДА відбулась нарада, на якій оприлюднили результати перевірки / фото "Думская"

В Одесі притягнуть до відповідальності двох посадовців Одеської обласної державної адміністрації через ситуацію в комунальному закладі «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Одеської ОДА (колишній притулок« Світанок»), в якому знущалися над вихованцями.

Про це УНІАН повідомили в прес-службі ОДА, зазначивши, що сьогодні на нараді було оприлюднено результати перевірки центру.

Читайте такожУ кафе Одеси розгорівся сепаратистський скандал - соцмережі (фото)

Відео дня

У прес-службі пояснили, що нарада була закритою для преси у зв'язку з неприпустимістю розголошення особистої інформації дітей і даних, які можуть зашкодити розслідуванню правоохоронців.

За результатами перевірки голова Одеської ОДА Максим Куций зробив відповідні висновки й розпорядження. Зокрема, він наказав на час слідства відсторонити від виконання обов'язків керівника відділу соціально-правового захисту дітей профільної служби ОДА Світлану Кузнєцову.

Крім того, стосовно начальника Служби у справах дітей Володимира Самборського проведуть дисциплінарне провадження.

Згідно з результатами перевірки, у центрі по суті не проводилась робота з реабілітації дітей. За час перевірки жоден з вихованців не відвідував школу, а діти самі займалися своїм дозвіллям.

Встановлено, що на харчування дітей йде лише 8% від загального бюджету установи, відсутні договори з поліклінікою на предмет огляду і лікування дітей.

Як наголошується, в установі спостерігається плинність кадрів: за минулий рік звільнився 31 працівник, цього року - 27.

Куций заявив, що, з огляду на все це, він доручив службі персоналу підготувати розпорядження про проведення дисциплінарного провадження стосовно Самборського та аналогічного провадження – стосовно Кузнєцової.

Службі у справах дітей доручено протягом трьох днів розробити детальний план заходів з усунення виявлених порушень.

Як повідомляв УНІАН, в Одесі правоохоронці розслідують кримінальні провадження за фактами катувань та інших порушень прав вихованців комунального закладу «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації» (колишній притулок «Світанок»).

Справи відкриті за ч. 1 ст. 127 (катування), ч. 1 ст. 137 (неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей), ч. 3 ст. 152 (зґвалтування), ч. 2 ст. 365 (перевищення влади) Кримінального кодексу України.

Ситуацію в притулку взяла під контроль Генпрокуратура.

У вересні Служба у справах дітей Одеської ОДА розпочала перевірку фактів жорстокого поводження з дітьми в притулку.

15 листопада співробітника охоронного агентства «Центр», підозрюваного в катуванні вихованців центру, взято під домашній арешт. За версією слідства, наприкінці липня 2019 року в приміщенні притулку вихованці закладу - дівчинка, 2006 року народження., і хлопчик, 2004 р.н., вступили у статевий контакт з використанням презервативу. Співробітник агентства примусив підлітків, погрожуючи електрошокером, жувати використаний презерватив, бив їх ременем тощо.

Також звільнено поліцейського, підозрюваного у побитті вихованців центру.