Зеленський зазначив, що втрати України від Голодомору порівняні із втратами у Другій світовій війні / фото radiosvoboda.org

Президент Володимир Зеленський заявив, що втрати людей під час Голодомору 1932-33 років співставні з кількістю жертв-українців Другої світової війни.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава держави сказав під час жалобних заходів із вшанування пам’яті жертв голодоморів.

Читайте такожУ Києві пройшли заходи з вшанування жертв Голодомору в Україні (відео)

Відео дня

«Можна нескінченно довго говорити про причини і катастрофічні наслідки цієї трагедії (Голодомору – УНІАН). Існує маса досліджень, існує багато архівних документів, про це написано десятки книжок і знято не один фільм, проте величезний обсяг фактів та доказів не дає ані розуму, ані серцю відповіді на просте питання: «За що?». Як взагалі може з’явитись думка знищити цілий народ, як можна забрати у людей останню крихту хліба, а з нею - останню крихту надії, щоб ти або хоча б твої діти дожили до наступного ранку», - зауважив він.

За словами президента, згідно з даними різних досліджень, під час Голодомору 1932-33 років померли від 4 до 8 млн українців.

«Це втрати, співставні з нашими втратами у Другій світовій війні. Ми - українці, і нам усе до снаги, але є дві речі, яких ми ніколи не зможемо, – не зможемо це забути, не зможемо це пробачити», - додав він.

«Сьогодні Україна і весь цивілізований світ моляться за невинних жертв цього жахливого злочину проти нашого народу. Сьогодні українці запалять у свої вікнах свічки, і хай тепло від них зігріє душі усіх загиблих, душу кожного, вічна їм пам'ять», – резюмував Зеленський.