В Україні сьогодні вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років / V_Zelenskiy_official

Президент Володимир Зеленський заявив, що злочин Голодомору 1932-33 років є настільки великою трагедією, що людство ще не вигадало слів, аби описати той біль, який пережили українці.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава держави сказав під час жалобних заходів із вшанування пам’яті жертв голодоморів.

Читайте такожУ Києві пройшли заходи з вшанування жертв Голодомору в Україні (відео)

Відео дня

«В нашій історії є сторінки, які дуже боляче згадувати, але які неможливо забути, - злочини, які доводять, що жорстокість та цинічність не мають меж, біди, яких нормальна людина не побажає навіть своїм ворогам, трагедії настільки великі, що людство ще не вигадало слів, аби описати той біль, який пережили українці», - заявив він.

Президент зазначив, що сьогодні українці вшановують пам’ять жертв Голодомору, злочину-геноциду, який вчинив тоталітарний сталінський режим проти народу України.

Як повідомляв УНІАН, в Україні сьогодні, 23 листопада, вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років.

Питання кількості людських втрат України від Голодомору досі залишається відкритим. Більшість науковців відстоює число вбитих понад 7 мільйонів осіб в УРСР та 3 мільйони українців в інших регіонах СРСР.

Разом з тим, згідно з даними Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи НАН України, втрати населення на території України через надсмертність під час Великого Голоду становили 3,9 млн осіб.

У ХХ столітті українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Однак наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР.