Аваков розкрив деталі розслідування / фото facebook.com/mvs.gov.ua

Вбивство відомого журналіста Павла Шеремета було дуже складним і добре підготовленим, тому слідству довелося обробити величезний масив інформації.

Про це міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков розповів в соціально-політичному шоу "Свобода слова Савіка Шустера" на каналі "Україна", передає сайт «Сегодня».

Читайте такожСвідок у справі Шеремета скоїв самогубство напередодні допиту

Відео дня

За його словами, були запрошені експерти ФБР, зібрано відео з 200 камер спостереження, переглянуто тисячі годин запису.

"Ми збирали інформацію, списки хлопців і дівчат з відео, було зроблені 12 тисяч фото з відеостопів і звужували до якоїсь кількості", – розповів Аваков.

За його словами, було проаналізовано 25 схожих злочинів, але ключовим випадком була невдала спроба вбивства чоловіка в місті Косів (Івано-Франківської області), де була використана вибухівка на магнітах, ідентична використовуваній при підриві Шеремета.

Різниця була лише в тому, що в Косові днище автомобіля було частково пластиковим, тому магніти не втримали бомбу, і вона відвалилася. Слідчі виявили на ній сліди ДНК, що імовірно належали Віталію Грищенко ("Буча"), раніше шість разів судимому, в тому числі у схожих справах. Такі ж сліди ДНК були і на вибуховому пристрої, що убив Павла Шеремета.

Крім того, в обидві бомби "ріднило" те, що в них були використані елементи міни МОН-50, розповів Аваков.

Він також додав, що під час обшуків квартир, пов'язаних з підозрюваним Андрієм Антоненком (музикантом і ветераном АТО), було виявлено напіврозібрану міну без частини тротилу.

"Дивно, коли музикант тримає вдома міну МОН-50. Наші підозри тільки посилюються. Слідство не завершено. У нас нема повних відповідей про ініціаторів справи", – підкреслив міністр внутрішніх справ.