Аваков та Денісова обговорили справу Марківа з послом Італії / фото УНІАН

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков та уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова обговорили справу засудженого в Італії нацгвардійця Віталія Марківа з послом Італії Давіде Ла Челілія.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ України.

Читайте такожВбивство Шеремета: суд призначив цілодобовий домашній арешт для фігурантки справи Дугарь

Відео дня

Денісова подякувала італійській стороні за можливість зустрітися з ув’язненим українцем, акцентувавши на важливості неухильного дотримання прав Марківа відповідно до зобов’язань держав, визначених рамками Загальної декларації прав людини Генеральної асамблеї ООН.

Водночас Аваков зазначив, що слідчі Національної поліції України встановили «низка важливих деталей, здатних наблизити нас до істини».

Як повідомляв УНІАН, заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії імені Кульчицького старшого сержанта Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві італійського журналіста Роккеллі та його російського колеги Андрія Миронова під Слов'янськом 24 травня 2014 року.

За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У Нацгвардії наголошували, що у 2014 році в батальйоні імені Кульчицького в наявності не було жодного міномета.

12 липня 2019 року суд присяжних в Італії засудив Марківа до 24 років ув'язнення. Також Марківа зобов'язали виплатити компенсацію родині загиблого.

13 липня адвокат нацгвардійця Рафаеле Дела Валле припустив, що рішення за апеляцією на вирок Марківу можуть ухвалити наступного року.

Президент Володимир Зеленський доручив керівництву МЗС та Генпрокуратури терміново зайнятися питанням повернення Марківа на батьківщину.

20 листопада Україна подала апеляційну скаргу на вирок Марківу. Розгляд апеляційної скарги Апеляційним судом округу Ломбардія очікується навесні 2020 року.