До ПЦУ приєдналися 600 парафій / фото УНІАН

До Православної церкви України приєдналися 600 парафій, однак протидія об’єднанню триває.

Про це предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив на брифінгу після першого архієрейського собору церкви з часу її проголошення 15 грудня минулого року, повідомляє Релігійно-інформаційна служба України.

Читайте такожЕпіфаній оголосив про остаточну ліквідацію Київського патріархату й автокефальної церкви

Відео дня

Предстоятель ПЦУ повідомив, що на розширеному соборі були присутні усі єпархіальні владики, які затвердили рішення, прийняті на 8-ми засіданнях упродовж року - це 72 журнали.

Митрополит також нагадав, що українську православну помісну церкву визнали дві помісні церкви - Александрійська та Елладська. Упродовж наступного року очікується визнання ПЦУ ще кількома помісними церквами.

"Не називатиму їх зараз, щоб не полегшувало роботи братам, які наполегливо перешкоджають нашому визнанню", - зазначив владика Епіфаній.

Він висловив упевненість, що процес визнання ПЦУ у світі є незворотнім, і ПЦУ отримає визнання з боку усіх помісних православних церков світу.

Митрополит підкреслив, що РПЦ буде останньою церквою, яка все ж таки визнає ПЦУ, - це лише справа часу, бо ПЦУ – незалежна автокефальна церква, яка отримала 15-те місце у Диптиху православних церков світу.

Також владика Епіфаній повідомив, що за рік діяльності у статусі предстоятеля ПЦУ мав багато викликів і внутрішніх, і зовнішніх. Утім рік вважає успішним, передовсім у тому, що єдність церкви збережена, і завдяки цьому отримано визнання від інших церков.

Крім того, він зазначив, що за рік здійснено також кілька реформ в обрядовості, зокрема, внесено зміни у звершення літургії. Важливим стало також налагодження співпраці з молодіжними організаціями, переважно на сході Україні.

За словами митрополита, 600 парафій в Україні вже приєдналися до ПЦУ, однак протидія об’єднанню триває. Він додав, що Вінниччину обрано своєрідним "пілотний проектом" такої протидії реєстрації громад ПЦУ, в чому задіяно навіть працівники поліції.

Почесний патріарх Філарет на архієрейський собор не прибув, хоча й був запрошений. За словами владики Епіфанія, учасники собору закликали його до примирення та завершення самоізоляції.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня 2018 року Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Єпіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

6 січня 2019 року в соборі святого Георгія у Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив митрополиту Епіфанію томос про надання автокефалії ПЦУ.