Київський апеляційний суд сьогодні розпочав розгляд апеляційних скарг на запобіжні заходи екс-"беркутівцям" / фото УНІАН

Колегія суддів Київського апеляційного суду під головуванням судді Маргарити Васильєвої не задовольнила відвід прокурорам Сергію Куцому, Віталію Суботіну та Олександру Шевеленко, яких генпрокурор Руслан Рябошапка, сьогодні, 27 грудня, включив до групи прокурорів у справі проти п’яти екс-"беркутівців", яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Як передає кореспондент УНІАН, про відвід на засіданні суду заявила адвокат родин Небесної сотні у справах Майдану Євгенія Закревська, її також підтримали потерпілі, які присутні на засіданні.

Читайте такожСуд не мав підстав відкривати апеляційні справи за скаргами екс-"беркутівців" Марінченка і Тамтури – прокурор

Відео дня

"Існують підстави, обставини, обґрунтовані сумніви в їх процесуальній самостійності…Я переконана, що зазначені прокурори не володіють матеріалами справи взагалі, і, оскільки, не володіючи повністю матеріалами справи, вони погодились бути включеними до групи прокурорів, у мене є переконання, що їхня мета тут не підтримання державного обвинувачення і не інтереси справи, і не права потерпілих, і не встановлення об’єктивної істини", - заявила Закревська. Вона висловила переконання, що єдиною метою трьох нових прокурорів є "заміна запобіжного заходу обвинуваченим для того, щоб завтра їх обміняли".

"Ця мета жодним чином не передбачена Кримінальним процесуальним кодексом. Ця мета не є ознакою того, що прокурори є неупередженими та діють в інтересах справи", - наголосила Закревська.

Натомість після нетривалого перебування у нарадчій кімнаті колегія не знайшла достатньо підстав для задоволення заяви адвоката про відвід.

Довідка УНІАН. Святошинський районний суд Києва розглядає справу проти екс-"беркутівців" Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Марінченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

23 грудня "Громадське" з посиланням на два джерела повідомило, що українська сторона в рамках обміну полонених планує передати бойовикам "ДНР" і "ЛНР" колишніх "беркутівців", обвинувачених у розстрілі людей 20 лютого 2014 року.

Читайте такожНа засіданні суду один з екс-"беркутівців"прикріпив до одягу нашивку з російським прапором

24 грудня адвокат Валентин Рибін стверджував, що 23 грудня всі п’ять екс-"беркутівців" були включені українською стороною у список на обмін, а наступного дня зранку українська сторона передумала.

Своєю чергою, адвокат Стефан Решко назвав міфом інформацію про нібито запланований обмін екс-"беркутівців".

Сьогодні, 27 грудня, Київський апеляційний суд розпочав розгляд апеляційних скарг на запобіжні заходи екс-"беркутівцям", трьом з яких Святошинський райсуд продовжив строки тримання під вартою, двоє інших перебувають під домашніми арештами.

Під час судового засідання стало відомо, що генеральний прокурор Руслан Рябошапка змінив групу прокурорів у цій справі.

За даними російських ЗМІ, обмін полоненими за формулою "всіх встановлених на всіх встановлених" планується 29 грудня.