Екс-беркутівці з так званої "чорної роти" Сергій Зінченко, Павло Аброськін, Сергій Тамтура, Олександр Маринченко та Олег Янишевський / фото УНІАН

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка змінив групу прокурорів у справі проти екс-«беркутівців» Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Марінченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідну постанову генпрокурора зачитала головуюча суддя Маргарита Васильєва на судовому засіданні під час розгляду апеляційних скарг на запобіжні заходи екс-«беркутівцям».

До ухвалення відповідного рішення генпрокурора, прокурорами у цій справі були Олексій Донський, Ігор Земсков, Яніс Сімонов та Денис Іванов. У постанові генпрокурора про зміну групи прокурорів від 27 грудня 2019 року, що була надана суду, визначається інший склад групи прокурорів.

Відео дня

«Генеральний прокурор Рябошапка розглянув матеріали кримінального провадження за обвинуваченням Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Марінченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського…зважаючи на зміну структури та штатного розпису ГПУ, з метою швидкого, повного та неупередженого судового розгляду кримінального провадження, забезпечення належного підтримання державного публічного обвинувачення в суді, необхідно покласти повноваження прокурорів в цьому провадженні на групу прокурорів в іншому складі», - йдеться в постанові Рябошапки, яку зачитала головуюча суддя.

Читайте такожГПУ: Юридичних підстав для включення екс-"беркутівців" до списку на обмін немає

У постанові вказано, що у цій справі визначається група прокурорів у складі Куцого, Шевеленка, Суботіна, Чорноуса, Мазепіна.

Рябошапка визначив Сергія Куцого старшим у групі прокурорів у провадженні за обвинуваченням екс-«беркутівців».

Довідка УНІАН. Святошинський районний суд Києва розглядає справу проти екс-"беркутівців" Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Марінченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Цим особам інкримінується скоєння теракту, перевищення службових обов’язків, умисне вбивство, замах на вбивство, перешкоджання проведенню мирних мітингів і зборів, викрадення і приховування зброї після вчинення злочину.

16 липня Святошинський райсуд Києва змінив запобіжний захід Тамтурі з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. 24 жовтня Тамтурі було змінено запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета на нічний без носіння електронного браслета.

19 грудня суд звільнив з-під варти Марінченка, змінивши йому запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт.

Читайте такожНа засіданні суду один з екс-"беркутівців"прикріпив до одягу нашивку з російським прапором

Зінченко, Аброськін і Янішевський залишаються під вартою.

23 грудня "Громадське" з посиланням на два джерела повідомило, що українська сторона в рамках обміну полонених планує передати бойовикам "ДНР" і "ЛНР" колишніх "беркутівців", обвинувачених у розстрілі людей 20 лютого 2014 року.

24 грудня адвокат Валентин Рибін стверджував, що 23 грудня всі п’ять екс-"беркутівців" були включені українською стороною у список на обмін, а наступного дня зранку українська сторона передумала.

Своєю чергою адвокат Стефан Решко назвав міфом інформацію про нібито запланований обмін екс-"беркутівців".

Сьогодні, 27 грудня, Київський апеляційний суд розпочав розгляд апеляційних скарг на запобіжні заходи екс-"беркутівцям". Скарги Янішевського, Зінченка та Аброськіна суд отримав 26 грудня, скарги Тамтури та Марінченка – сьогодні.