1 січня 2020 року в Києві відбудеться щорічний традиційний марш / УНІАН

Сьогодні в Києві відбудеться традиційна смолоскипна хода, приурочена дню народження очільника ОУН Степана Бандери.

Про це повідомляє прес-служба ВО «Свобода» у Facebook.

Читайте такожТисячі людей зустріли Новий рік на Софійській площі в Києві (фоторепортаж)

Відео дня

«1 січня 2020 року у Києві відбудеться щорічний традиційний марш. Марш честі, гідності та свободи. Кожен українець має бути гідним спадкоємцем своєї нації. Ми усі різні, та повага до наших героїв це те, що нас об’єднує», - йдеться у повідомленні.

Смолоскипна хода розпочнеться о 18:00 у парку Т. Шевченка біля пам’ятника Кобзареві.

***Степан Бандера народився 1 січня 1909 -го у селі Старий Угринів на Івано-Франківщині. 1928-го переїхав до Львова. Навчався у Високій політехнічній школі, зараз – "Львівська політехніка". У 1932-му Бандера приєднався до визвольного руху України. Виконував обов'язки крайового провідника Організації українських націоналістів. В 1933-му повноцінно зайняв цей пост та очолив ОУН Західної України.

Під керівництвом Бандери ОУН здійснили три найгучніших політичних вбивства в своїй історії. Зокрема ліквідували Олексія Майлова, агента НКВС і секретаря посольства СРСР у Львові. У 1934-му Бандеру заарештували польською поліцією і засудили до довічного ув'язнення. В 1939-му охорона і адміністрація в'язниці, в якій відбував термін голова ОУН, втекли через критичну ситуацію на фронті, тому Бандера разом з іншими в'язнями вийшов на свободу.

У 1941-му його обрали головою Проводу ОУН. Після проголошення "Акту відновлення Української Держави", його схопили нацисти і ув'язнили в концтаборі "Заксенгаузен". Там він перебував до 1944-го.

Останні роки свого життя Бандера провів у Мюнхені. В 1959 році був вбитий радянським агентом Богданом Сташинським.