Ілюстрація \ REUTERS

У 25% примірників щоденних меню з шкільних столових виявлено порушення щодо виконання норм натурального харчування дітей.

Читайте такожПерша леді України хоче повернути молоко в українські школи

Як йдеться в повідомленні Держпродспоживслужби, у 2019 році було опрацьовано майже 8 тис. таких меню. Крім того, за минулий рік розглянуто майже 13,5 тис. примірників двотижневого меню, які надаються організаторами харчування до територіальних органів Держпродспоживслужби для погодження щодо виконання норм натурального харчування дітей. З них близько 20% були не погоджені та направлені на доопрацювання.

Відео дня

За словами тимчасового виконувача обов'язків голови Держпродспоживслужби Ольги Шевченко, недотримання норм спричинене, зокрема, обмеженим асортиментом харчових продуктів у закладах освіти.

За даними державного санітарного-епідеміологічного нагляду, торік у закладах загальної середньої освіти норми харчування в середньому виконувались лише на 64-83%.

"У раціоні харчування дітей недостатньо молока, масла вершкового, сметани, сиру кисломолочного, яєць, фруктів, соків, овочів, риби, м’яса (виконання норм харчування з основних продуктів тваринного походження забезпечено лише на 40-60%). Калорійність добового раціону переважно забезпечується за рахунок продуктів з високим вмістом вуглеводів (цукор, крупи, макаронні вироби, рослина олія), внаслідок чого не дотримується необхідне співвідношення в харчуванні дітей біохімічних складових раціону (білки, жири, вуглеводи), що свідчить про нераціональне та незбалансоване харчування дітей", - зазначають у Держпродспоживслужбі.