Виктор Янукович

Генерал-майор Олексій Дюмін розробив і керував операцією по "порятунку" четвертого президента України Віктора Януковича, коли той тікав до Росії під час Революції Гідності. Про це, посилаючись на близькі до російського Генштабу джерела, пише "КоммерсантЪ".

Читайте такожЕкс-радник президента РФ розповів, як Путін контролював Януковича

За словами співрозмовника видання, у 2014 році Олексій Дюмін отримав звання генерал-майора і очолив Сили спеціальних операцій — закритий підрозділ, що зіграв одну з ключових ролей в анексії Криму Росією. Джерело зазначило, що Дюмін впорався з поставленими завданнями "просто блискуче".

Відео дня

Зокрема, саме під його керівництвом була розроблена і проведена в ніч на 23 лютого 2014 року екстрена "евакуація" екс-президента України Віктора Януковича до РФ: "спецслужби були готові евакуювати його повітряним, морським або сухопутним шляхом".

У свою чергу російський лідер Путін високо оцінив дії підлеглих Дюміна, який згодом отримав підвищення по службі: став начальником Головного штабу і першим заступником головкому сухопутних військ РФ Олега Салюкова.

За інформацією "Ъ", призначення генерала Дюміна на посаду заступника міністра відбулося за особистою вказівкою президента.

2 феврала 2016 року Дюмін був призначений в.о. губернатора Тульської області РФ.

Нагадаємо, у пропагандистській стрічці "Шлях на Батьківщину" президент РФ Путін розповідає про те, як допоміг Януковичу тікати в Росію: "наші служби радіоспостереження по суті почали вести його кортеж" і кожен раз коли він виходив на зв'язок по телефону, фіксували його розташування.