REUTERS

Німеччина закликає Росію негайно звільнити українську льотчицю, народного депутата Надію Савченко з-під варти.

Про це йдеться в заяві спеціального уповноваженого федерального уряду Німеччини з питань головування в ОБСЄ, координатора міжгромадського співробітництва з Росією, Центральною Азією та країнами Східного партнерства Гернота Ерлера, яку оприлюднено на сайті зовнішньополітичного відомства ФРН.

Читайте такожСавченко за добу втратила 4 кілограми ваги, лікарів досі не пускають - ЗМІ

Відео дня

«Я стежу за новинами про стан здоров'я Надії Савченко з великою тривогою. Проти неї ведеться процес, що суперечить принципам правової держави. Будучи членом Ради Європи і державою-учасницею ОБСЄ, Росія повинна виконувати свої зобов'язання з дотримання прав людини і несе відповідальність за здоров'я й самопочуття ув'язнених», - підкреслюється в заяві.

«Я наполегливо закликаю відповідальних осіб у Росії негайно звільнити пані Савченко з-під варти», - заявив Ерлер.

«Звільнення Надії Савченко стало б позитивним сигналом у відносинах між Росією та Україною, дуже необхідним нам у пошуку політичного розв'язання конфлікту в Україні й навколо неї, а також для реалізації Мінських угод», - резюмує він.

Як повідомляв УНІАН, російський суд вирішив оголосити вирок Савченко 21-22 березня. Льотчиця заявила, що продовжить сухе голодування, бо вона вимагала від російського «правосуддя» оголосити вирок протягом семи днів.

Читайте такожУкраїнські дипломати добиваються допуску лікарів, родичів і консула до Савченко - Геращенко

Разом із тим стан здоров'я Савченко, яка 4 березня почала сухе голодування, різко погіршився.

Савченко в Росії звинувачують у вбивстві двох російських журналістів, а також у незаконному перетині російського кордону. Українка та її захист відкидають звинувачення й заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон бойовики, які потім примусово переправили до Росії. Однак російський суд не взяв до уваги докази непричетності Савченко.