На кордоні з Сирією моряків зустрів консул України в Лівані / фото надали УНІАН в МЗС України

Десять українських моряків, які з серпня перебували на арештованому судні у сирійському порту Тартус, прибули з Сирії до Посольства України в Лівані та готуються повернутися на Батьківщину.

Про це у коментарі УНІАН повідомив Директор департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України Сергій Погорельцев.

Читайте такожУ Лівії відкрили кримінальну справу проти 14 українців із затриманого танкера "Рута"

Відео дня

"10 громадян України - членів екіпажу судна «Старшина Деров Н.Г.» - з серпня 2017-го року перебували в порту Тартус (Сирія) у зв'язку з арештом сирійськими органами влади судна. Сирійські міграційні органи вилучили паспорти у членів екіпажу судна до моменту заміни екіпажу", - повідомив дипломат.

За його словами, основними проблемами у моряків були «неможливість заміни екіпажу, відсутність паспортних документів та їх повернення до України».

"Завдяки заходам почесного генерального консула України в Сирії та Посольства України в Лівані 5 січня 2017 року українським морякам були повернуті паспортні документи та перевезено їх з порту Тартус, через сирійсько-ліванський кордон, до Посольства України в Лівані. На кордоні моряків зустрів консул України в Лівані", - наголосив дипломат.

Він додав, що сьогодні моряки повертаються в Україну.

Крім того, Погорельцев зауважив, що "всі фінансові питання зі збору для виїзду із Сирії, оплата транспортних витрат та авіаквитків до України врегульовано за підтримки почесного генерального консула України в Сирії".

Як повідомляв УНІАН, 3 січня керівник проектів благодійної організації «Фонд допомоги морякам «Ассоль» (Одеса) Андрій Шевченко поінформував, що у Сирії в порту Тартус на арештованому судні «застрягли» 10 українських моряків, які не можуть повернутися на Батьківщину через борги судновласника.

За словами Шевченка, йшлося про жителя Одеси, п'ятьох херсонців, трьох жителів Миколаєва і киянина.

Шевченко зазначив, що українці 4 місяці тому за посередництва підприємства «Альянс Навігейшн» (Херсон) уклали контракт із турецьким судновласником і вирушили, як їм обіцяли, до Лівану - на борт судна.

Однак з'ясувалося, що судно перебуває в Сирії, яка з 2011 року у стані громадянської війни. Капітан порту Тартус взяв в українців паспорти та інші документи, які відмовився повертати, щоб «вони сиділи на борту і не вешталися десь».

Також з'ясувалося, що попередній екіпаж майже 2 роки не отримував зарплату, а саме судно Starshina Derov N.G (колишній Волго-Балт 163, 1972 року побудови) в жахливому технічному стані. Йому заборонено заходити в порти Паризького меморандуму (Paris MoU). Крім того, і судно, і судновласник під загрозою санкцій за неодноразові суднозаходження в окупований Крим, а Starshina Derov N.G заарештовано за борги судновласника/оператора за позовом третьої особи.