54% українці відповіли, що більше прагнуть у НАТО, ніж у ЄС, свідчить опитування КМІС / Ілюстрація REUTERS

Більш пріоритетним для України суспільство вважає членство в НАТО, ніж в Європейському союзі: думки українців розділилися 54% на 24% щодо цього питання.

Про це свідчать дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) упродовж 29 вересня - 9 жовтня 2023 року.

Соціологи зазначають, хоча абсолютна більшість українців підтримують вступ і в ЄС, і в НАТО, проте більш пріоритетним суспільство обирає НАТО - таку відповідь надали 54% респондентів. Віддають перевагу членству в ЄС - 24%. Решта - не змогли взагалі відповісти на це питання.

Відео дня

Зазначається, що така тенденція у відповідях спільна серед всіх регіонів України. Хоча всі опитані вважають, що вступ України у НАТО та ЄС має відбуватися паралельно.

Опитування показало, що членство України в Європейському Союзі з точки зору довгострокової безпеки підтримують 59%, економічні перспективи  - виокремили 57% українців, на майбутньому української демократії акцентували 44%, забезпечення верховенства права обрали 45%, а міжнародне визнання місця України в Європи виділив 41% суспільства.

За результатами попередніх опитувань КМІС, 82% респондентів погоджуються, що майбутнє України, як процвітаючої вільної країни, залежить від того, чи вона стане членом ЄС (лютий 2023 року). Водночас 92% українців хотіли б, щоб Україна стала членом ЄС, а 89% - членом НАТО (травень 2023 року). Тобто наразі у суспільстві склався консенсус щодо підтримки європейської і євроатлантичної інтеграції. 

В КМІС зазначають, що разом з досягненням консенсусу щодо вступу до ЄС і НАТО, паралельним процесом є відмежовування від Росії. Наразі майже 80% українців вважають, що Україна і Росія повинні мати кордони, митниці, візи.

Більше про нове опитування від КМІС

Упродовж 29 вересня - 9 жовтня 2023 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне всеукраїнське опитування громадської думки "Омнібус". Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Опитано 1010 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами закордоном.

Україна прагне вступити в НАТО

23 з 31 членів Альянсу вже підтримали вступ України до НАТО. Водночас США та Німеччина такої підтримки не висловлюють з цього питання. Президент США Джо Байден говорив, що Україна не готова до вступу в НАТО у розпал війни. Німеччина, за повідомленнями ЗМІ, прагне відтермінування приєднання України до Альянсу, побоюючись переростання війни в Україні у війну блоку з Росією.

Вас також можуть зацікавити новини: