Питання обговорюватимуть 27 серпня

Митний союз пропонує з вересня ц.р. ввести захисні заходи для ринку фарфору, пишуть "Ведомости" з посиланням на повідомлення, опубліковане на сайті СОТ.

Пропонується ввести новий митний збір на три роки: у перший рік він становитиме 1479 дол., у другий рік — 1035,3 дол. і в третій — 591,6 дол. за тонну. Зараз імпортери фарфору платять імпортне мито в 20% від митної вартості незалежно від ваги. Зазвичай захисний захід вводиться на додаток до діючого мита, відзначає джерело в апараті Євразійської економічної комісії (ЄЕК).

Питання про застосування спеціального захисного заходу щодо кухонного і столового посуду з фарфору розглядатиметься на засіданні колегії ЄЕК 27 серпня, повідомив «Ведомостям» представник департаменту захисту внутрішнього ринку ЄЕК. За його словами, рішення ще не прийнято, а процедури, пов'язані з розслідуванням, тривають. Можливих розмірів мита він не коментує.

Відео дня

Якщо нове мито буде введено, імпортерам фарфору доведеться платити більш ніж удвічі більше, ніж зараз. Нове мито, якщо буде введено, істотно вдарить по імпорту, і ціни на продукцію, поза сумнівом, зростуть.

На тему: FT: За асоціацію з ЄС Україні доведеться заплатити торговою війною з Росією

Російським виробникам зараз важко конкурувати з китайськими колегами через застарілі технології, високу собівартість виробництва, збутову політику і розповсюдження посуду зі скла і кераміки. Російські та білоруські виробники фарфору працюють в низькому ціновому сегменті, де основну конкуренцію їм складають китайські виробники, «Карловарський фарфор» із Чехії та Сумський фарфоровий завод із України.

Як повідомляв УНІАН, Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі в середині травня ц.р. ухвалила рішення про порушення і проведення спеціального розслідування щодо імпорту до України посуду і приборів (столових або кухонних) з фарфору незалежно від країни походження і експорту.

Рішення було ухвалене за результатами розгляду заяви вітчизняних виробників фарфорової продукції ТОВ «Дружківський фарфоровий завод», ПАТ «Сумський фарфоровий завод», ТОВ «Корал» Довбиський фарфоровий завод» та інформації Мінекономрозвитку.

З вересня 2012 року Євразійська економічна комісія проводить спеціальне захисне розслідування з приводу можливого демпінгу на ринку фарфорового посуду в країнах Митного союзу, зокрема щодо товарів з України. Ноту про початок розслідування посольство України одержало від російської сторони в листопаді 2012 року.

Джерело: