Чи можна брати паспорт РФ в окупації: у Зеленського дали остаточну відповідь

Подоляк розповів, на кого за це очікує відповідальність.

Жителі окупованих територій, які отримали громадянство Російської Федерації під примусом, не переслідуватимуться за законом.

Про це написав радник Офісу президента Михайло Подоляк в Twitter, коментуючи поради уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця та міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук. За його словам, у них немає суперечностей.

"Якщо ви маєте змогу не отримувати російський паспорт, намагайтеся не отримувати. Якщо вам необхідно взяти російський паспорт, щоб уникнути репресій, катувань, - беріть. Принципова громадянська позиція заслуговує найвищої оцінки. Але ніхто не виграє від збільшення числа українських полонених чи закатованих громадян", - пояснив він.

За словами Подоляка, Україна не буде переслідувати громадян, які пасивно отримали таке громадянство. "Ключове - пасивно, під жорстким примусом. Бо це (примус до непотрібного ru-паспорта) одна з важливих технологій залякування з боку РФ і безумовна ознака системного геноцидного формату війни", - додав радник ОП.

Він зазначив, що перед законом відповідатимуть люди, які активно сприяли окупантам, обіймали посади в окупаційних адміністраціях, допомагали в організації псевдореферендумів та на камеру брали паспорти РФ.

Поспортизація українців: останні новини

Як відомо, окупанти примусово паспортизують мешканців тимчасово окупованих територій України. 

27 квітня російський диктатор Путін підписав указ, що дозволяє депортувати з територій, якій Росія намагалася анексувати, людей, які відмовилися від російських паспортів.

Вчора уповноважений Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що мешканці окупованих територій можуть брати паспорти країни-агресора, щоб зберегти своє життя.

Водночас вже сьогодні віце-прем'єр-міністерка Ірина Верещук порадила людям, які залишаються в окупації, відмовлятися від "громадянства" РФ. 

Вас також можуть зацікавити новини: