Що зміниться в Україні з грудня 2023 / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

З 1 грудня життя українців зміниться в деяких сферах. Деяким підприємцям повернуть податкові перевірки. Також зміняться правила ввезення гуманітарної допомоги, а церковні свята відзначатимуть за новим календарем.

Комунальні тарифи з 1 грудня

Тарифи на комуналку з 1 грудня залишаться незмінними. 

Відео дня

Тариф на світло у грудні підвищувати не будуть. До кінця опалювального сезону встановлюється єдиний тариф 2,64 гривні за кіловат-годину для всіх побутових споживачів.

Тариф на газ залишиться на рівні 7,96 гривень за кубометр як мінімум до закінчення опалювального сезону.

Тариф на воду у кожній області України встановлюється окремо. Найнижчі тарифи на водопостачання та водовідведення у Вінницькій, Харківській та Дніпропетровській областях, а найвищі - у Запорізькій області.

Субсидії за комуналку у грудні автоматично продовжать для тих, хто вже отримував їх у листопаді. Ніякі заяви писати не потрібно. При цьому субсидії можна позбутися, якщо у її власника є не погашена заборгованість по комуналці терміном 2 місяці і довше.

Пенсії та прожитковий мінімум

Пенсії в Україні в грудні перераховувати не будуть. Наступна індексація пенсій планується на березень 2024 року.

Однак доплату до пенсій отримають пенсіонери, яким протягом листопада 2023 року виповнилося 70, 75 або 80 років. Розмір надбавки буде наступним:

  • для пенсіонерів 70-75 років - 300 гривень;
  • для пенсіонерів 75-80 років - 456 гривень;
  • для пенсіонерів 80 років і старше - 570 гривень.

Прожитковий мінімум у грудні залишиться незмінним. Його підвищать 1 січня 2024 року - до 2920 гривень. Разом з ним зростуть і мінімальні пенсії.

Податкові перевірки бізнесу

У грудні в Україні частково повернуть податкові перевірки для підприємців, мораторій на які діяв з початку повномасштабної війни.

Ось що зміниться в грудні і для кого повернуть планові податкові перевірки:

  • підприємці, які продають підакцизну продукцію;
  • бізнес зі сфери азартних ігор;
  • платники податків, які надають платіжні та фінансові послуги;
  • не резиденти України, які здійснюють діяльність через відокремлені підрозділи або постійні представництва.

Для ФОПів 1 і 2 групи заборона на перевірки продовжить діяти до 1 грудня 2024 року. Також відстрочка на перевірки актуальна для підприємців, податкова адреса яких знаходиться на окупованій території або в зоні бойових дій.

Перекриття пункту пропуску зі Словаччиною

Перевізники Словаччини з 1 грудня заблокують пункт пропуску "Вишнє Німецьке-Ужгород" на кордоні з Україною. Таким чином вони протестують проти скасування дозволів на вантажоперевезення для українських водіїв. На їхню думку, таке спрощення правил ставить під загрозу транспортний ринок Словаччини. Дати закінчення протестів невідомі.

Нацбанк пом'якшив валютні обмеження

У грудні Нацбанк України пом'якшив деякі обмеження, запроваджені на початку повномасштабної війни.

З грудня Нацбанк скасував усі обмеження на обсяги можливого продажу готівкової іноземної валюти населенню. Також тепер дозволено здійснювати транскордонні перекази громадянам, які потребують лікування за кордоном через наслідки війни. Ще одне пом'якшення стосується студентів іноземних вишів: вони зможуть оплачувати всі необхідні для навчання послуги.

Зміни правил мобілізації

У грудні 2023 року можуть змінити правила мобілізації військовослужбовців та демобілізації військових. Про це в інтерв'ю НВ розповів секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

За його словами, в уряді розробляють вирішення проблем з мобілізацією, і в грудні можуть бути прийняті такі зміни:

  • розширення повноважень ТЦК - їм можуть дозволити вести аудіо та відеозйомку, перевіряти приписні документи;
  • скасування відстрочки від служби для військовозобов'язаних, які отримують другу або третю вищу освіту;
  • зміна порядку проходження медкомісії для обмежено придатних осіб;
  • демобілізація військовослужбовців, які служать більше двох років.

Поки що невідомо, які з цих рішень будуть прийняті і коли саме.

Цифровізація проходження ВЛК для військових

З 1 грудня для військовослужбовців спростять процес проходження військово-лікарської комісії, надавши можливість зібрати пакет документів в електронному вигляді. Це нововведення особливо корисне для поранених військових, яким раніше доводилося самостійно збирати документи в різних місцях.

Електронні документи для ВЛК  направлятимуться у військову частину від медустанови. Військова частина після обробки рішення ВВК направить документи для військовослужбовця безпосередньо до центру комплектування.

Електронна система реєстрації ввезення гуманітарної допомоги

З 1 грудня в Україні запрацює цифровізація ввезення та обліку гуманітарної допомоги. При цьому можливість подавати паперові декларації так само залишиться. До 1 квітня 2024 року благодійні фонди та волонтерські організації зможуть оформляти гумдопомогу як в електронному, так і в паперовому вигляді.

Як ввозити гуманітарку з 1 грудня / фото facebook.com/MLSP.gov.ua

У грудні з'явитися можливість декларувати гумдопомогу в електронній формі. Вводить автоматизована система реєстрації гуманітарки, в якій буде реєструватися декларація з унікальним номером, де вказується інформація про найменування та кількість товарів. Організації, які завезли гумдопомогу, зможуть отримувати звіт про її поширення до 15 числа кожного місяця.

Зимові свята

У грудні українці відзначать великі державні та релігійні свята: Новий рік, Різдво, День святого Миколая, Собор Пресвятої Богородиці. При цьому у зв'язку з переходом на сучасний новоюліанський календар звичні дати церковних свят зміняться:

  • День святого Миколая 2023 - 6 грудня;
  • Різдвяний святвечір 2023 - 24 грудня;
  • Різдво 2023 - 25 грудня;
  • Собор Пресвятої Богородиці 2023 - 26 грудня.

Додатковий вихідні на Різдво та Новий рік цього року скасовуються через дії воєнного стану. Однак керівники приватних компаній на свій розсуд можуть надати вихідний співробітникам.

Раніше ми публікували повний новий православний календар на грудень 2023.

Вас також можуть зацікавити новини: