Що зміниться в Україні з 1 лютого 2023 року / фото ua.depositphotos.com

З 1 лютого життя українців зміниться в деяких аспектах. У лютому одержувачі субсидій будуть сами пересилати виплати комунальним службам, а внутрішні переселенці отримають право на допомогу по проживанню. Однак переселенці в Польщі повинні будуть компенсувати половину вартості проживання в місцях колективного розміщення.

Допомога на проживання для переселенців

З 1 лютого внутрішні переселенці в Україні отримають право на допомогу по проживанню. Про це розповідає у Фейсбуці юридичний порадник для ВПО.

Допомогу на проживання можуть отримати ті переселенці, які приїхали з територій, де ведуться бойові дії (список таких територій вказано тут), або мають зареєстроване в "Дії" зруйноване або пошкоджене житло. Зверніть увагу: перелік територій, де ведуться бойові дії, постійно змінюється.

Відео дня

Про те, чи призначено вам допомогу, можна дізнатися в органі соцзахисту, де ви зареєструвалися як ВПО. Якщо у виплатах відмовлено, спробувати можна оскаржити відмову за номерами юридичної гарячої лінії (068) 507-50-90, (099) 507-50-90, (093) 507-50-90. При цьому юристи попереджають, що виплати можуть приходити із затримкою в місяць і більше.

Як зміняться соціальні виплати з 1 лютого

Держбюджет-2023, який змінює соцвиплати, вступив в силу ще 1 грудня. Прожитковий мінімум і пенсія були збільшені до рівня 2093 гривень. Наступний перерахунок пенсій планується в березні, а ось в лютому чекати надбавок не варто.

Виплаті по безробіттю в Україні також не зміняться в лютому. Максимальний розмір допомоги, як і раніше, складе 6700 гривень.

Без змін залишиться і фінансова допомога для внутрішніх переселенців. Для осіб з інвалідністю та дітей розмір виплат становитиме 3000 гривень, для всіх інших - 2000 гривень.

Нові правила виплати субсидії

Одержувачі субсидій в Україні з 1 лютого повинні будуть самі пересилати гроші комунальникам за отримані послуги. Про це розповідають в управлінні Пенсійного фонду Житомирської області. Це рішення скасує можливість безготівкової оплати комуналки за рахунок субсидії.

Якщо субсидіант відкрив рахунок в банку, кошти будуть надходити безпосередньо на його карту. Якщо рахунку немає - гроші будуть приходити в "Ощадбанк", і для їх отримання людині потрібно буде прийти у відділення. Потім потрібно буде відкрити рахунок в цьому або іншому банку для подальшого перерахування грошей комунальникам.

Також гроші за субсидію можна буде отримати готівкою і перерахувати за комуналку в будь-якому відділенні "Укрпошти".

Нові правила для переселенців у Польщі

З 1 лютого 2023 року українські переселенці в Польщі повинні будуть покривати частину вартість свого проживання в місцях колективного розміщення. Українці, які будуть перебувати в Польщі більше 120 днів, повинні покривати 50% вартості проживання за свій рахунок. Сума компенсації становитиме не більше 40 злотих (333,2 грн) на людину на добу. 

Також з 1 травня 2023 року переселенцям потрібно буде компенсувати 75% від суми проживання, але не більше 60 злотих на добу на людину.

Від оплати будуть звільнені люди в скрутному матеріальному становищі: вагітні жінки, люди з інвалідністю, пенсіонери та батьки дітей до року, а також малозабезпечені багатодітні батьки.

У Херсонській області запрацюють суди

У Херсонській області вперше після деокупації запрацюють суди в деяких регіонах. Раніше справи, які повинні були розглядати в херсонських судах, передавали в сусідні області.

Так, з 1 лютого в області запрацюють Білозерський, Великоолександрівський та Нововоронцовський, а також Херсонський Апеляційний суд. Відповідне розпорядження вже підписане головою Верховного Суду. Кожен із судів розглядатиме справи не тільки свого району, а й деяких сусідніх територій.

Вас також можуть зацікавити новини: