Олексій Данілов / фото УНІАН

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявляє, що в Україні не йде мова про розроблення ядерної зброї.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на брифінгу.

"Президент не казав про розробку ядерної зброї. Президент звертав увагу на виконання всіма підписантами Будапештського меморандуму тих умовах стосовно нашої безпеки, які були там прописані", - сказав Данілов.

Секретар РНБО зазначив, що "за те, що ми віддали усю нашу ядерну зброю, наш ядерний потенціал, підписанти брали на себе повноваження забезпечити нашу незалежність".

"Про те, що ми збираємося робити ядерну зброю, я ніде не бачив, ніде не читав, і не знаю, навіщо ви це інтерпретуєте", - підсумував Данілов.

Як повідомляв УНІАН, 19 лютого президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна ініціює проведення консультацій держав-гарантів Будапештського меморандуму. Президент також запропонував у найближчі тижні скликати саміт держав п'яти постійних членів Ради Безпеки ООН (США, Великобританії, Франції, Китаю та Росії) за участю України, Німеччини та Туреччини.

Як зазначив глава МЗС Дмитро Кулеба, українська влада прагне домогтися прийняття конкретних рішень про гарантії безпеки для України.

Довідка УНІАН.  У 1994 році Україна відмовилася від ядерної зброї. Після цього в 1994 році Україна, США, Росія та Велика Британія уклали меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум). Він містить пункти, які надають Україні гарантії її суверенітету та безпеки. Згідно з меморандумом, США, РФ і Велика Британія зобов'язалися, зокрема, поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України, а також утримуватися від загрози силою, її застосування проти територіальної цілісності та політичної незалежності України.

Згодом дві інші ядерні держави - Китай та Франція - висловили аналогічні гарантії Україні у формі заяв.

Вас також можуть зацікавити новини: