В Україні можуть збільшити кількість осіб, які підлягають мобілізації / фото mil.in.ua

Адвокат Дар'я Тарасенко проаналізувала ухвалені Радою зміни щодо розширення мобілізаційного переліку військовозобов'язаними, у яких є родичі з інвалідністю.

У своєму Facebook вона нагадала, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи, лише за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

"Зобов’язана утримувати" й "утримує" - не одне й те саме. Йдеться виключно про тих, хто зобов’язаний утримувати згідно із законом. Не має значення, чи виконує він/вона такий обов’язок, та чи здійснює утримання хтось інший, навіть той, хто такого обов’язку не має", - стверджує адвокат.

Відео дня

Вона відповіла одразу на запитання, хто ж зобов’язаний утримувати.

  • Це - чоловік/дружина (ст. 75 Сімейного кодексу України), але за умови, що дружина/чоловік потребує матеріальної допомоги, а другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.
  • Батьки - повнолітню сина чи доньку (ст. 198 Сімейного кодексу) - за умови, що син/донька є непрацездатним та потребує матеріальної допомоги, а батьки можуть таку матеріальну допомогу надавати.
  • Син та донька (ст. 202 Сімейного кодексу України), але виключно за умови, що батьки є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.
  • Внуки, правнуки (ст. 266 Сімейного кодексу), але тільки за умови, якщо баба, дід, прабаба, прадід потребують матеріальної допомоги і якщо у них немає чоловіка, дружини, повнолітніх доньки, сина або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що повнолітні внуки, правнуки можуть надавати матеріальну допомогу.
  • Брати та сестри (ст. 267 Сімейного кодексу) – за умови, що брат/сестра потребує матеріальної допомоги, не має чоловіка/дружини, батьків або повнолітніх дочки, сина, та за умови, що повнолітні брати та сестри можуть надавати матеріальну допомогу.
  • Падчерка, пасинок (ст. 270 Сімейного кодесу України) – за умови, що мачуха, вітчим потребують матеріальної допомоги і якщо вони надавали падчерці, пасинкові систематичну матеріальну допомогу не менш як п'ять років, за умови, що падчерка, пасинок можуть надавати матеріальну допомогу. Обов'язок падчерки, пасинка по утриманню мачухи, вітчима виникає, якщо у мачухи, вітчима немає чоловіка, дружини, повнолітніх дочки, сина, братів та сестер або якщо ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання.
  • Особа, яка проживала з особою з інвалідністю однією сім'єю до досягнення повноліття (ст 271 Сімейного кодексу) – за умови проживання однією сім'єю до досягнення повноліття не менш як п'ять років, та за умови, що ця особа може надавати матеріальну допомогу. Цей обов'язок виникає, якщо у того, хто потребує матеріальної допомоги, немає дружини, чоловіка, повнолітніх дочки, сина, братів та сестер або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання.

Тобто, наголосила Тарасенко, в усіх наведених випадках обов’язок утримання виникає виключно у випадку, коли особа з інвалідністю потребує матеріальної допомоги.

А от загального правила щодо того, в якому випадку особа потребує матеріальної допомоги, просто не існує. Тож, продовжила адвокат, у військкомату немає реальної можливості встановити, що особа з інвалідністю потребує матеріальної допомоги.

Крім того, вона вважає "абсурдним" формулювання "за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати".

Рада розширила мобілізаційний перелік

Раніше Верховна Рада України у законі про доплати військовослужбовцям (№ 9342) розширила перелік осіб, які підлягають мобілізації. Цей документ ще не запрацював, для цього його має підписати Зеленський. 

Народні обранці проголосували за те, що мобілізації підлягатимуть особи, у яких дружина (чоловік), батьки або батьки дружини (чоловіка) є особами з інвалідністю 1 або 2 групи, за умови, якщо є інші працездатні особи, які зобов'язані їх утримувати.

Адвокат Роман Сімутін  пояснив, в чому сенс змін, кого саме вони торкнуться та якими будуть наслідки такого кроку щодо мобілізації.

Вас також можуть зацікавити новини: