Статус дитина війни можуть отримати діти, які постраждали через військові дії / фото REUTERS

Війна, що триває в Україні, стала причиною страждань для багатьох людей, зокрема дітей. Про те, що дає статус дитина війни і як його отримати - розповімо в матеріалі.

Діти війни в Україні - хто може отримати статус

Право на отримання такого статусу є у дітей, які постраждали внаслідок ведення бойових дій. На статус дитина війни 2024 року можуть претендувати неповнолітні, які:

  • Були поранені або зазнали насильства, зокрема фізичного, психологічного та сексуального характеру.
  • Викрадалися і незаконно вивозилися за межі країни або ж трималися в полоні.
  • Були учасниками збройних формувань під час бойових дій.

Важливо, що дитина війни в Україні після досягнення 18 років не втрачає свій особливий статус.

Відео дня

Що дає статус дитина війни в Україні

Згідно із законодавством країни дитина війни виплати від держави не отримує. Діти війни 2024 року і більш ранніх років можуть розраховувати тільки на пільги від місцевої влади, залежно від позиції конкретних громад.

Однак у майбутньому діти війни виплати все-таки можуть отримати у вигляді щорічної грошової допомоги на оздоровлення, компенсації витрат на психологічну допомогу або ж підтримки в отриманні освіти.

Діти війни - як оформити статус

Звернутися для оформлення статусу дитина війни 2024 року можуть самі діти після досягнення 14 років, батьки, їхні законні представники, родичі або представники органів опіки.

Документи потрібно подавати до органу опіки та піклування за місцем проживання або перебування, якщо війна, тобто бойові дії йдуть там, де дитина зареєстрована.

Перед тим як оформити статус дитина війни, потрібно зібрати всі необхідні документи і зробити їхні завірені копії. До переліку таких документів входять:

  • Свідоцтво про народження дитини або паспорт громадянина України.
  • Документ, який засвідчує заявника або підтверджує повноваження представника дитини.
  • У разі наявності - довідка про взяття дитини на облік як ВПО, закордонний паспорт та витяг з реєстру громади про місце проживання.

Крім того, потрібно написати заяву про надання статусу та дати згоду щодо обробки особистих даних.

У заяві потрібно вказати обставину, яка справила найбільший негативний вплив на дитину, і подати документи, що підтверджують це. До них належать:

  • Виписки з медкарти про поранення дитини або консультаційний висновок лікаря-фахівця.
  • Підтвердження психологічного насильства у вигляді висновку оцінки потреб особи в соцпослугах. Копія посвідчення про те, що в дитини є статус члена сім'ї військового, який загинув. У тому разі, якщо хтось із батьків загинув через війну, потрібні копії свідоцтва про смерть і документа, який підтверджує такі обставини смерті.
  • В інших випадках діти війни можуть набути свого статусу за умови надання матеріалів кримінальних справ і відповідної заяви про те, що проти дитини скоїли злочин. Не завадять і висновки за результатами експертизи під час розслідування.

Знаючи, що таке статус дитина війни, як оформити його, потрібно враховувати, що термін розгляду поданої заяви становить місяць з дня її реєстрації. Протягом 30 днів ухвалюють рішення про надання статусу або про відмову (її можна оскаржити в суді).

Раніше ми писали, чим відрізняються призовник і військовозобов'язаний, розповівши, кого не можуть мобілізувати.

Вас також можуть зацікавити новини: