Хто такий призовник і чи можуть його мобілізувати / колаж УНІАН, фото УНІАН

Військовозобов'язаний і призовник - це різні статуси. Але тим не менш, їх іноді плутають, помилково вважаючи, що це одне й те саме. Розповідаємо, хто такий призовник, чим він відрізняється від військовозобов'язаного та чи підлягають призовники мобілізації. 

Військовий обов'язок та його категорії

Відповідно до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" виділяють такі категорії військового обов'язку:

  • допризовник - той, хто підлягає приписці до призовних дільниць і має ставати на облік у рік досягнення 17-річного віку;
  • призовник - це той, хто вже приписаний до призовної дільниці, вік призовника - 18-27 років;
  • військовослужбовець - той, хто проходить військову службу;
  • військовозобов'язаний - той, хто перебуває в запасі для комплектування ЗСУ та інших військових формувань на особливий період і для виконання робіт із забезпечення оборони держави, і може бути призваний на військову службу з 18 або 27 років і до 60 років;
  • резервіст - той, хто проходить службу в резерві та залучається для комплектації військових частин у мирний і воєнний час.

Статус вказується у військово-обліковому документі.

Відео дня

Призовник і військовозобов'язаний - різниця

Як уже говорили, призовники - це українці віком від 18 до 27 років, приписані до призовної дільниці. Вони не є військовозобов'язаними, якщо не мають статусу військовозобов'язаного (приміром, не служили в армії). Піти на військову службу такий призовник може лише за власним бажанням - за контрактом.

Військовозобов'язані - українці віком від 27 до 60 років, які перебувають у запасі для комплектування ЗСУ та інших військових формувань та які визнані придатними/обмежено придатними для несення військової служби і не заброньовані у встановленому порядку - можуть бути мобілізовані. Також на військову службу можуть призивати громадян віком від 18 до 27 років, якщо вони мають статус військовозобов'язаного.

Тобто, призовник є військовозобов'язаним, якщо в нього є статус військовозобов'язаного, в іншому випадку призовника не можуть мобілізувати без його згоди.

Раніше ми розповідали, якою буде мобілізація з 1 квітня - хто має прийти до ТЦК без повістки.

Вас також можуть зацікавити новини: