Екс-голова зовнішньої розвідки розповів, як Захід змінив ставлення до спецслужб України

Він також розкрив, на який рівень оточення Путіна вдалося проникнути нашій розвідці.

За останні 10 років Захід кардинально змінив ставлення до українських спецслужб. Про це екс-очільник Служби зовнішньої розвідки України, генерал-лейтенант Валерій Кондратюк розповів в інтерв’ю каналу 1+1.

За його словами, відношення західних партнерів змінювалося поступово з 2014 року.

"Це було непросто, бо ніхто не хотів з нами мати справу. Були певні [спільні] інтереси, а от стратегічні - як використовувати Україну для здобуття інформації по Росії - США взагалі не розлядали. Тому що вважали, що Україна нестабільна, пронизана російськими спецслужбами, що про операції стане відомо і це буде витрачений час", - згадує Кондратюк.

За його словами, Україні довелося докласти значних зусиль, аби переконати партнерів в тому, що з нами можна співпрацювати і, зокрема, отримувати від нас корисну інформацію щодо Росії.

"Коли ми показали інформацію, яку ми роздобули, американські і британські експерти сказали, що не бачили кращої інформації з часів холодної війни щодо національних, дійсно високого рівня, питань безпеки Росії. Це був дуже великий успіх нашої розвідки", - зазначив Кондратюк.

Говорячи про найвищий рівень російських кіл, куди вдалося проникнути нашій розвідці, він сказав: "Точно якщо не перше коло, то друге або третє коло оточення Путіна. Або людей, які мають можливості бути присутніми при прийнятті рішень. Це є дуже важливо".

Провали російської розвідки в Україні

Як повідомляв УНІАН, Росія втратила значну частину своїх агентів, що були завербовані задовго до повномаштабного вторгення в Україну, вважає Кондратюк. На його думку, Путін прийняв рішення атакувати Україну ще у 2004 році, а команда готуватись до "операції" була надана у 2014-му.

Кондратюк вважає, що у Кремлі не мають спроможностей на розширення війни у Європі, оскільки спроможності країни-агресора обмежені завдяки героїзму українських воїнів та підтримці Заходом України.

Розвідник каже, що Путін зараз дуже прискіпливо ставиться до своєї безпеки і дуже звузив коло наближених осіб. За словами Кондратюка, нині функції наближених до Путіна осіб - не впливати на його рішення, а забезпечувати їхню реалізацію. Людина, думка якої не співпадає з думкою очільника Кремля, потрапляє одразу у "чорний" перелік, позбавляється доступу до Путіна, всіх привілеїв, на тому його кар’єра закінчується. Люди просто не ризикують казати, що насправді відбувається. А ті люди, які йому доповідають, вже розуміючи його бачення і знаючи думки, просто доносять інформацію лише ту, яку він хоче чути, сказав Кондратюк.

Вас також можуть зацікавити новини: