Ухильників, які находяться за кордоном, можуть екстрадувати / Фото УНІАН

Днями голова фракції "Слуга народу", член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія заявив, що українці, які купили довідки про непридатність, будуть нести за це відповідальність. Тих ухильників, які виїхали за такими документами за кордон, можуть екстрадувати.

Юрист юридичної фірми Gracers Сергій Савинський у коментарі РБК-Україна розповів, чи спрацює це на практиці.

За його словами, в Україні і раніше діяв механізм екстрадиції щодо осіб, які вчинили те чи інше кримінальне правопорушення. Однак, щоб ініціювати кримінальну справу, "потрібно довести, що висновки військово-лікарської комісії з 24 лютого 2022 року були підробленими. І визначити, що видані військовозобов'язаними довідки були підроблені і вони або отримали відстрочку, або взагалі були виключені з військового обліку. І потім, використовуючи підроблену довідку, поїхали за кордон. Тоді щодо них буде ініційовано кримінальне провадження",- пояснив експерт .

Відео дня

За його даними, є як мінімум два варіанти кримінального провадження: або за використання підробленої довідки, або за незаконний перетин кордону.

За словами Савінського, цей механізм може бути запущений, але як саме це буде працювати на практиці, поки важко сказати.

"Можливо, такі дії дійсно будуть відбуватися. Щоб це активно запрацювало, потрібна і політична воля", - упевнений юрист. Він допустив, що спочатку механізм екстрадиції ухильників може застосовуватися в якихось гучних медійних випадках. 

За словами Савинського, реалізація такої схеми затягнеться на довгі роки.

"У кримінального провадження є певні стадії. Дослідження та збір доказів - це не може відбутися дуже швидко. Потрібно дослідити, встановити передумови видачі факту незаконних довідок. Щоб встановити, що довідка підроблена, потрібно провести медичний огляд цієї людини. А для цього потрібно, щоб він приїхав. Це цілий комплекс дій. Тому сказати про те, що завтра з-за кордону повернуть всіх ухильників - ні, такого не буде", – резюмував він.

Екстрадиція ухильників - що відомо

Член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія в ефірі телемарафону заявив, що люди, які купили довідки, які звільняють від призову, будуть нести відповідальність за законом "за дачу хабара, за підробку документів, за ухилення від мобілізації".

"Але у нас зараз сильно посилився напрямок міжнародно-правової допомоги. У будь-який фактично (крім Росії, можливо) країні світу наші правоохоронні органи можуть прийти і зробити запити на екстрадицію таких людей, і привезти їх в Україну, щоб вони несли відповідну відповідальність",- заявив Арахамія. 

Вас також можуть зацікавити новини: