Фігуранти римали під контролем Одеську міськраду / фото УНІАН

Завершено слідство у справі щодо злочинної організації, яка тримала під контролем Одеську міську раду та бюджет міста.  

Як повідомляє прес-служба САП, 17 листопада завершено досудове розслідування у справі щодо злочинної організації, яка контролювала посадовців Одеської міської ради. На сьогодні детективами НАБУ матеріали справи відкриті для ознайомлення захисту фігурантів.

Серед учасників злочинної організації - два її співорганізатори - бізнесмен та депутат ВР України IV скликання. Чоловікам інкримінують низку статей УКУ - 255, ст. 369, ч. 2 ст. 15,  ст. 369-2 тощо.

Відео дня

Також серед фігурантів - довірена особа керівників організації перший заступник міського голови Одеси; в.о. заступника міського голови Одеси - керівник апарату виконавчого комітету Одеської міськради та заступниця міського голови Одеси. Цим особам інкримінують ст. 255, ст. 369, ст. 368 КК України.

Слідством установлено, що учасники організації контролювали питання забудови в Одесі, розпорядження коштами місцевого бюджету, а також діяльність комунальних підприємств та їхню взаємодію з приватним сектором ринку.

"Фактично злочинна організація тримала під контролем усі значні бюджетні витрати Одеси та погоджувала основні питання порядку денного сесій Одеської міської ради... Особи налагодили процес системного підкупу чиновників та депутатів місцевої ради, які й забезпечували ухвалення потрібних рішень органом місцевого самоврядування", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, встановлено, що керівнику апарату виконкому міськради та члену земельної комісії систематично надавалися хабарі за сприяння інтересам організації. Загалом з листопада 2021 року  по серпень 2022 року ця особа отримала понад 2,4 млн грн "гонорару" від інтересантів.

Своєю чергою перший заступник мера Одеси, який контролював діяльність підпорядкованих управлінь, створював умови для одержання зловмисниками хабарів від суб’єктів господарювання.

"Так, підозрюваний у складі виконавчого комітету голосував за рішення, якими встановлювалися тарифи на поводження із твердими побутовими відходами у місті, що відповідали інтересам злочинної організації. З березень по липень 2022 року перший заступник та заступниця міського голови отримали 900 тис. та 300 тис. грн відповідно", - стверджують у САП.

Як уточнив УНІАН один з депутатів Одеської міської ради, йдеться про "угрупування", в організації якого звинувачують колишнього нардепа Олександра Грановського та відомого бізнесмена Бориса Кауфмана.

"В.о. заступника мера, він же - керівник апарату виконкому міськради це, вочевидь, Олег Бриндак, який, наскільки мені відомо, наразі служить у ЗСУ. Заступник - Світлана Бедрега, перший заступник - Михайло Кучук, якого вже давно звільнено й де саме він перебуває наразі, невідомо. Він - у розшуку", - сказав депутат.

Як повідомляв УНІАН, у грудні 2022 року НАБУ та САП заявили про затримання трьох учасників злочинної організації, яка взяла під контроль Одеську міську раду та бюджет міста. Серед фігурантів - одеський бізнесмен, мажоритарний власник тютюнового гіганта TEDIS Ukraine та бенефіціар гурту Vertex United Борис Кауфман та його бізнес-партнер (колишній нардеп) Олександр Грановський (Борухович). Крім того, було повідомлено про підозру в отриманні хабарів трьом віцемер Одеси, яких, за даними слідства, контролювали вказані бізнесмени.  Зокрема, йшлося про першого заступника міського голови Одеси та в. о заступника міського голови Одеси - керівника апарату виконавчого комітету Одеської міськради та заступницю мера.

Оскільки місцеперебування першого заступника міського голови Михайла Кучука правоохоронцям було невідомо, про підозру йому повідомили заочно. У січні 2023 року Кучука було звільнено. За даними слідства, саме він контролював діяльність підпорядкованих управлінь-головних розпорядників коштів та надавав їх керівникам вказівки про призупинення розрахунків за ремонт доріг у місті тощо.

Вас також можуть зацікавити новини: