Герой України Пашко: Мобілізовувати треба з 18 років, ніхто не народжений для війни

Підхід українських ТЦК до мобілізаційних процесів не дуже коректний. Вони послуговуються принципом "набрати більше людей аби куди". Люди закінчуються через це.

Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" заявив Герой України, воїн "Азову" Лев Пашко, який повернувся з російського полону. За його словами, потрібно покращувати військові інституції підготовки особового складу, розвивати навчальні центри.

"Існує така проблематика, що людина навчається півроку закордоном, отримує дуже круті навички, але її відправляють штурмувати посадку, вона там отримує поранення і лікується багато часу. І все. Куди краще, щоб ця людина повернулася, сформувала групу інструкторів, яка підготує наступних інструкторів, яка підготує наступних інструкторів, яка підготує наступних інструкторів – і отак будуть розширюватись підрозділами, готувати сержантський склад, офіцерський. У дуже багатьох людей після військкоматів запитуєш – куди тебе направили? "Я не знаю". Такого не повинно бути", - зазначив Пашко.

Відео дня

Військовий зізнався, що процес розприділення новобранців на посади викликає у нього здивування. Адже інколи людину, яка працює з радіоелектронікою, радіотехнікою, направляють на якісь піхотні задачі. Підрозділу краще і більший коефіцієнт корисної дії від цієї людини буде, якщо вона буде, наприклад, зв’язківцем.

"Зараз, напевно, в мою сторону полетить багато хейту, але я цілком солідарний з тим, хто казав, що треба мобілізовувати з 18-ти років. Я пішов на службу, потрапив у збройний конфлікт ще навіть коли мені не було 18-ти років. Я не народжений для війни, я не мав якоїсь військової підготовки професійної, але тоді це було необхідно. Але також необхідно розуміти, принцип рекрутингу і набору людей в армії має бути змінений. На краще", - зазначив він.

Мобілізація в Україні: думки військових

Раніше спікер Міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm, сержант Збройних сил України Михайло Макарук заявив, що окупанти істотно збільшили чисельність своєї армії, тому Україна має мобілізувати більше людей.

А екс-командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий пропонував мобілізувати близько 50-100 тисяч працівників правоохоронних органів, оскільки ті вже мають базові навички володіння зброєю.

Вас також можуть зацікавити новини: