Еколог розповів про наслідки повернення води до Каховського водосховища  / фото ua.depositphotos.com

У Каховське водосховище знову почала прибувати вода. Значна частина раніше осушеної території колишнього водосховища наразі вкрита водою, що тільки позитивно вплине на екологію. Про це "Суспільному" розповів еколог Вадим Манюк.

"Тому, що всі екосистеми, які зараз відтворюються фактично на місці водосховища, на місці де був Великий Луг, це екосистеми, пов'язані з водою. Якщо це озерні системи, само собою, що в озері має бути достатня кількість води для нересту риби, для формування якихось зон заростання водною рослинністю", – зазначив експерт.

За його словами, якщо це наземні екосистеми, наприклад, заплавні ліси, вони також вони мають бути зараз наповнені водою, ґрунт має максимально просочитися водою, щоб молоді саджанці верб, тополь прижилися, розвивалися. Так само для лучних систем, тобто для кожної з цих систем, потрібна надмірна кількість води весною, яка потім поступово, протягом сезону, буде витрачатися.

Відео дня

"Якщо зараз би води було мало, то до кінця літа там би було пересихання, і тоді ці молоді ліси могли просто висохнути. Це дуже небезпечно. Це все було водосховищем і ми нічого не можемо зараз прогнозувати точно. Але можна сказати дуже приблизно, що якщо нового прибуття води не буде в таких об'ємах, як зараз, то цього вистачить, щоб за місяць, може навіть менше, щоб вода вся зійшла в море і прийшла до того рівня, який був восени", – додав еколог.

Але він припустив, що поки що буде підживлення води, тому що в верхів'ях Дніпра ще багато ресурсу у водосховищах. До початку літа ще буде відносно вищий рівень води. А вже влітку, звісно, що вода піде вся, якщо ми не зовсім будемо підживлювати з верхньої течії Дніпра водосховище.

"Дуже добре, коли у плавнях Дніпра вода пульсує: тобто вона приходить, наповнює плавні та потім йде з плавнів. Коливання рівня для таких систем потрібні: тобто спочатку течія з Дніпра у плавні, а потім з плавнів у Дніпро. Оцей постійний рух він оживляє систему: вона ліпше насичується киснем. Екосистема більш стабільна, більш повноцінним живе життям, і тому так має бути", – підсумував експерт.

Каховське водосховище

У ніч на 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС, що стало причиною масштабної техногенної катастрофи. У березні 2024 року екологи заявили, що у Каховське водосховище, яке було спустошено влітку 2023 року через теракт РФ, почала прибувати вода.

Територія колишнього Каховського водосховища залишається важкопрохідною місцевістю у контексті бойових дій.

Вас також можуть зацікавити новини: