В деяких ділянках Великого Лугу є місця, які раніше називали лимани / фото В'ячеслав Ратинський, УНІАН

У Каховське водосховище, яке було спустошено влітку 2023 року через теракт РФ, почала прибувати вода. Про це "Суспільному" повідомив еколог Вадим Манюк.

За його словами, зараз пішов спуск тої води, яка назбиралася в верхів'ях Дніпра під час зими. Вода прибуває по річищу Дніпра та розливається, про що свідчать супутникові знімки.

"Якщо подивитись зверху на супутникові знімки або на мапу Великого Лугу - то від Дніпра розгалужуються десятки й сотні проток, далі вони галузяться як кровоносна система, на менші-менші протоки, такі от капіляри своєрідні, і доходять до найвіддаленіших куточків цього Великого Лугу", - сказав він.

Відео дня

Водночас він вказує на закономірність: в деяких ділянках Великого Лугу є місця, які раніше називали лимани - найбільш знижені частини, куди вода завжди прибувала весною і трималася там весь сезон. Вони до літа поступово пересихали, але це були такі озерні системи, які тримали велику кількість води. Як уточнив еколог, зараз відбувається те саме -  найбільше води наразі у тих місцях, які раніше називалися лиманами.

"Такого не було 65 років. Те, що це відбувається, це дуже позитивний процес. Тому що для того, щоб плавні Великого Лугу, який може відродитися, були, їм життєво потрібна весняна повінь. Якщо цього не буде - плавні просто деградують: не буде того ефекту, який ми очікуємо", - розповів Манюк.

За його словами, причина того, що відбувається - не зовсім природна. Річ у тому, що весь каскад Дніпра регулюється кількома гідровузлами електростанції, і те, що там є вода - результат управління цим каскадом.

"Тобто люди, які управляють каскадом, зараз пустили воду в такій кількості, що вона заповнила частково Великий Луг, і за це їм велика подяка. Чи це вийшло спонтанно, чи свідомо -  наразі про це не знаю, але це надзвичайно добре для Великого Лугу, тому що він як губка зараз набере в себе воду, як має бути в природі, і ця вода просто дасть початок життю і розквіту тих екосистем, які на першій стадії формування дуже цього потребують", - каже фахівець.

На його думку, зараз треба імітувати приблизно той режим, який існував у природі, коли велика вода приходила в Дніпро весною. Потім, максимально до кінця літа, поступовий рівень води знижувався  та осінню зазвичай рівні були дуже низькі. Інше мовити, вода потрібна саме зараз та її високий рівень має бути до травня.

Еколог зазначив, що багато чого залежить від погоди: якщо буде достатньо опадів в басейні всього Дніпра, є надія що відповідний режим буде підтримуватись до початку літа.

Надалі наявність цієї води вплине на екологію позитивно.

"Тому, що всі екосистеми, які зараз відтворюються фактично на місці водосховища, на місці де був Великий Луг, це екосистеми пов'язані з водою. Якщо це озерні системи, само собою, що в озері має бути достатня кількість води для нересту риби, для формування якихось зон заростання водною рослинністю. Якщо це наземні екосистеми, наприклад, заплавні ліси - також вони мають бути зараз наповнені водою, ґрунт має максимально просочитися водою, щоб оці молоді саджанці верб, тополь, які там виросли, краще прижилися", - сказав Манюк.

За його даними, до теракту в Каховському водосховищі рівень підіймався на 7-8 метрів та вище. "Зараз це підйом на 1,5-2 метри й це зовсім різна ситуація. Зараз якась частина Лугу залишається суха, якась частина - це невеликі глибини, вони добре прогріваються - це хороші нерестовища. А якщо це буде вищий підйом - то вони будуть просто затоплені, знову стануть водною пустелею", - сказав фахівець.

Кажучи про можливі водозабірні споруди у майбутньому Манюк зазначив, що ці системи треба розраховувати так, щоб вони працювали від фарватеру Дніпра - там, де стабільно протягом усього року є хороший запас води.

Водночас еколог зауважив, наразі робити точні прогнози не можна.

Підрив дамби Каховської ГЕС

Нагадаємо, у ніч на 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС, що стало причиною масштабної техногенної катастрофи. штучна повінь затопив десятки населених пунктів  на правому та лівому берегах Дніпра. Загинули люди, водою було зірвано тисячі тонн ґрунту разом зі всіма живими істотами та рослинами. Були розмиті АЗС, хімічні склади, скотомогильники, вигрібні ями тощо. Все це потрапило до акваторії Чорного моря, для відновлення середи якого, на думку екологів, знадобляться роки. Зокрема, на узбережжя Одещини всі  показники морської води були значно перевищені за граничними концентраціями – фосфати, нітрити, залізо,  нафтопродукти тощо.

Деякі науковці наголосили, що трагедія сталася двічі: вперше, коли ГЕС почали будувати, вдруге – коли дамбу підірвали росіяни. Восени стало відомо, що на місці Каховського водосховища відновлюється унікальна рослинність.

Вас також можуть зацікавити новини: