Зеленський взяв участь у саміті Кримської платформи / колаж УНІАН, фото УНІАН

Президент Володимир Зеленський взяв участь в третьому саміті Кримської платформи. По закінченні голова держави виступив на брифінгу.

Основні заяви:

Сьогодні буде підписано меморандум з десятком великих компаній, які "хочуть, готові" одразу після деокупації прийти і розвивати Крим.

Зараз Україні "не потрібно" переконувати західних партнерів у тому, що Україні потрібна їхня підтримка в обороні від російської агресії. Ми в постійному контакті.

"Що стосується деяких небезпечних голосів у Конгресі. Я думаю, що нам буде не просто. Я радий, що у нас двопартійна підтримка в Конгресі і дуже потужна підтримка в суспільсті [США]. І звичайно підтримка Білого дому".

Володимир Зеленський / фото - УНІАН

Зеленський зазначив, що у США попереду "дуже складний" рік, і це може вплинути на підтримку України.

"Що стоссується контнаступу... Я вірю в наш народ. В наші Сили оборони. Безумовно, всім у світі хотілося б швидше, але працюємо, як можемо. Будемо намагатися якомога більше і швидше деокупувати наші міста і села."

Про можливість обміну Криму на членство в НАТО: "Ми не міняємо наші території на членство в будь-якому міжнародному союзі"

Про надання американьских далекобійних ракет: "Ми працюємо над цим. Ми працюємо над питанням далекобійної зброї – голова Офісу, дипломати, голова МЗС. Я працюю в різних напрямках із цим. Ми лобіюємо через різні двері, але ми отримаємо результат. Як ми отримали серйозні ракети, зараз ми їх використовуємо і це вже не секрет. Storm Shadow ми вже маємо. Ми отримали Scalp, вони працюють, військові дуже задоволені – майже стовідсоткові влучення по ворогові. Щодо іншої далекобійної зброї, ми працюємо. Це непросто, я впевнений, буде результат, як і зі винищувачами"

Володимир Зеленський / фото - УНІАН

Зараз українські фахівці вивчають, наскільки підходять Україні шведські винищувачі Gripen. Якщо вони підйдуть, і якщо уряд Швеції будет готовий це обговорбвати, після цього Україна домовиться про тренувальну місію на цих літаках.

По F-16 є "чітка домовленість" із Данією про 19 винищувачів. Вони надійдуть у кілька етапів. "На жаль, все це не швидко. Ми повинні дати наших пілотів, інших фахівців. Окремо будемо будувати інфраструктуру для сучасних винищувачів".

З Нідерланлами домовились, що Україна може розраховувати на 42 літаки. З них на 18 українці проходитимуть навчання. Решту Україна отримає, коли будуть готові пілоти.

Початково Україна розраховувала отримати хоча б 12 літаків західного зразка.

"Що стосується нашого південного напрямку, як ви знаєте, там все дуже щільно заміновано та непросто. І люди йдуть пішки – дуже часто йдуть пішки, щоб не втратити той дефіцит броньованої техніки. Якби у нас було із запасом – звісно, можна було б ризикувати. Не хочеться ризикувати як людьми, так і технікою, але це вибір командирів на місцях. Насамперед люди, а потім уже техніка. Коли ти знаєш, що приїде для бригади сто броньовиків, і коли вони приходять, із них – бац! – і 20 потрібно ремонтувати, тож ти постійно перебуваєш у ситуації, коли в тебе неповний комплект. Але ніхто не плачеться, усі борються, йдуть уперед".

Володимир Зеленський / фото - УНІАН

"Я чув що Крим після деокупації буде просто туристичною оазою. Це не є правдою. І ніхто більше не дозволить окупувати Крим. Тому флот - буде. І захищеність військова Криму - буде. Щодо деокупації Криму: я не впевнений, що ми вправі сьогодні говорити про військову деокупацію Криму публічно"

Щодо можливості "мобілізувати всіх" на фронт: "Скажу відверто. Військові до мене звернулися із цим. Щодо можливості більше мобілізовувати"

Щодо покарання воєнних злочинців і особисто Путіна: "Буде гучно підніматися це питання на генасамблеї ООН в Нью-Йорку. Якщо Україна не піднімає це питання, всі будуть тихесенько забувати"

"Я не можу сказати, чи буде третій День Незалежності під час війни".

Про головну особисту помилку і головну особисту перемогу за час повномасштабної війни: "Головної моєї перемоги немає. Помилок було достатньо"

Саміт Кримської платформи

Кримська платформа - офіційний саміт, який вже втретє поспіль проводить Україна. Він задумувався який дипломатичний інструмент деокупації Кримського півострова.

Перший саміт стартував у Києві 23 серпня 2021 року. Тоді в ньому взяли участь делегації із понад 40 країн і міжнародних організацій. Другий саміт відбувся за рік. З огляду на те, що вже почалася повномасштабна військова агресія Росії, саміт провели у Хорватії. В ньому взяли участь делегації близько 60 країн і міжнародних організацій. Учасники другого саміту закликали Росію забезпечити негайне виведення всіх своїх військових сил і військо

На третю Кримську платформу запрошені представники 100 країн. Очікується, що у порівнянні з попередніми роками приїде більше представників країн Глобального Півдня.

Як очікується, цьогоріч Україна презентує нову стратегію деокупації Криму. Також на саміті-2023 розглянуть й створення нового фонду для відновлення тимчасово окупованих територій.

Третій саміт Кримської платформи відбудеться у чотирьох форматах: зустрічі на рівні лідерів держав, парламентські саміти, експертні зустрічі та наради міністрів закордонних справ.

Вас також можуть зацікавити новини: