Владислава Іваненка у 2014 році помилково сприйняли за учасника Євромайдану / Фото radiosvoboda.org

"Тітушка" Юрій Крисін, якого вже засуджено за причетність до вбивства журналіста В’ячеслава Веремія, сьогодні отримав ще один вирок - за катування людини.

Про це кореспондента УНІАН повідомила прокурор Юлія Малашич.

"Сьогодні Дарницький районний суд Києва ухвалив вирок за ст. 127 ККУ, за організацію пособництва у здійсненні катування потерпілого Владислава Іваненка, якого було викрадено в січні 2014 року, як особу, яку помилково сприйняли за учасника мирних акцій протесту", - сказала Малашич.

Відео дня

За її словами, у цій справі Крисіна засуджено до 7 років позбавлення волі.

Читайте також"Руки геть!": у Києві під ізолятором СБУ мітингували прихильники Семенченка (фото, відео)"З урахуванням вироку Апеляційного суду Києва від 2018 року (у справі про вбивство Веремія – УНІАН) остаточно йому призначено покарання у вигляді позбавлення волі на строк 8 років", - уточнила прокурор.

Також вона повідомила, що суд частково задовольнив позов потерпілого Іваненка і постановив виплатити 500 тис. грн за завдання моральної шкоди.

Водночас прокурор додала, що за низкою інших звинувачень суд закрив справу за терміном давності: Крисін також обвинувачувався у хуліганстві, перешкоджанню мирним акціям протесту і викрадені людини. За цими статтями ККУ у зв’язку із спливом строків давності суд закрив провадження ще раніше.

Крім того Малашич повідомила, що Крисіну не вдасться відсидіти лише половину терміну за так званим "законом Савченко", оскільки положення цього закону можуть бути застосовані до "тітушки" лише коли він перебував у слідчому ізоляторі з березня 2018 року по вересень 2018 року. Саме в цей період часу до нього буде застосований принцип "день за два".

Також Малашич додала, що прокуратура не подаватиме апеляцію на цей вирок, оскільки цілком задоволена ним.

"З усіма нашими доводами суд погодився, жоден доказ не визнано недопустимим", - уточнила прокурор.

Вона додала, що максимальний термін покарання, передбачений статтею ККУ про катування, - 10 років позбавлення волі. Як припустила Малашич, суд урахував обставини, що пом’якшують покарання, - наявність у Крисіна малолітніх дітей.

Що відомо про справу

Дарницький райсуд Києва кілька років розглядав справу проти Крисіна за епізодом щодо протидії Євромайдану та катуваннях.

За даними слідчих, у січні 2014 року біля станції метро "Петрівка" "тітушки" викрали Владислава Іваненка, вивезли в лісосмугу у свій наметовий табір біля станції метро "Бориспільська" і катували, вимагаючи під відеозапис надати певну інформацію. Крисіну інкримінувалося залучення осіб до охорони табору "тітушок" та надання вказівок про вчинення протиправних дій стосовно потерпілого Іваненка.

За другим епізодом справи Крисін і його помічник Сергій Чемес виступали як організатори "тітушок", які 18 лютого 2014 року кидали вибухівку на барикади "майданівців" на вулиці Прорізній у Києві. Також за даним епізодом Крисіну і Чемесу інкримінувалось протидія учасникам акцій протесту, оскільки вони поставили підлеглим "тітушкам" завдання не випускати та не впускати активістів з/на Майдан Незалежності шляхом застосування до них насильства.

У вересні 2018 року Дарницький райсуд Києва затвердив угоду про визнання Чемесом провини і призначив йому покарання у вигляді трьох років і трьох місяців позбавлення волі.

В іншій справі - про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія – Крисін відбуває покарання у вигляді 5 років позбавлення волі.

Вас також можуть зацікавити новини