Кривоша обвинувачують за 4 статтями / фото УНІАН

Обвинувачений у тероризмі Максим Кривош, який захопив автобус із заручниками в Луцьку, міг мати послідовників в інших регіонах України.

Таку думку висловив в ефірі телеканалу "Україна 24" керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. 

Читайте такожЛуцький терорист назвав збройне захоплення заручників "перфомансом"

Відео дня

"Він мені здається осудним. Він цілком усвідомлює характер своїх дій. У нього є своє пояснення, навіщо він це робив. Можливо, є якась гіперболізація особистості - маніакальний синдром, коли ти хочеш стати відомим... А так він цілком усвідомлював характер своїх дій, розумів, на що йшов, і розуміє, що йому загрожує. Більше того, він сприймає це як свою хвилину слави. Про нього заговорили, його Telegram-канал і книжку рекламують. Він зараз може просувати свої ідеї", – сказав Мусієнко.

За його словами, для правоохоронців зараз найважливіше зрозуміти, чи дійсно Кривош є фанатиком-одинаком, чи в нього є послідовники і мережа по Україні.

"Це найстрашніше, якщо є така мережа. Це дуже загрозливо", – наголосив експерт.

Як повідомляв УНІАН, вранці 21 липня у Луцьку озброєний Кривош захопив рейсовий автобус з пасажирами. У заручниках опинились 13 осіб. Близько 22:00 всі захоплені громадяни були звільнені, а чоловіка затримано. Кривошу 44 роки, він двічі судимий.

Він вимагав, щоб 24 особи, серед яких керівники уряду, парламенту, судів, церков, а також олігархи, записали і виклали в інтернет відео зі словами: "Я - терорист в законі". Також він наполягав, щоб Зеленський оприлюднив відео із закликом дивитися фільм "Земляни". Цю вимогу президент виконав. Свій вчинок зловмисник назвав "днем антисистеми".

Йому інкримінують вчинення терористичного акту, захоплення та тримання осіб як заручників з погрозою знищення людей, посягання на життя працівника правоохоронного органу, а також незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ч. 1 ст. 258, ч. 2 ст. 147, ст. 348, ч. 1 ст. 263 КК України).

23 липня, суд у Луцьку суд обрав запобіжний захід Кривошу у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб. Адвокат заявив журналістам, що не подаватиме апеляцію на це рішення, як того забажав Кривош.

На засіданні суду Кривош назвав свій вчинок перфомансом і заперечив інформацію про те, що захоплення заручників нібито було постановним.