"Люди лежатимуть у коридорах": епідеміолог розповіла про небезпеку штаму "Дельта" для України

Наталія Виноград вказала, що українці нехтують встановленими правилами безпеки.

Новий штам коронавірусу "Дельта" може бути досить небезпечним для України. Стрімке поширення вірусу призведе до того, що "у багатьох країнах люди знову будуть лежати в коридорах лікарень".

Про це розповіла головний спеціаліст МОЗ з епідеміології, доктор медичних наук, епідеміолог Наталія Виноград у коментарі "Апостроф".

"Ніхто не зміг стримати поширення вірусу, це як радіація, її неможливо зупинити, так само як і біологічну загрозу. Ми можемо мінімізувати поширення, якщо кожна людина буде до себе уважною і серйозно ставитися до цієї небезпеки", – вказала епідеміолог.

При цьому вона нагадала, що багато українців в громадських місцях і транспорті не дотримуються дистанції та ходять без масок, що тільки сприяє масовому поширенню вірусу.

Читайте також"Матимемо шалену захворюваність": лікар попередив про небезпеку" індійського " штаму COVID-19

Як повідомляв УНІАН, 23 червня секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данилов заявив, що один з найнебезпечніших з відомих зараз штамів коронавірусу "Дельта", який з'явився в Індії, вже зафіксували в Україні.

Перший відомий зразок цього варіанту коронавірусу SARS-CoV - 2-лінія B. 1.617.2-вперше виявили в Індії восени 2020 року.

У НАН України очікують, що до кінця літа штам "Дельта" буде домінувати на всій території Європи, а в Україні через низький рівень вакцинації населення і велику міграцію з РФ може поширитися швидкими темпами і мати важкі наслідки, ніж у західних країнах.

Експерт ВООЗ, епідеміолог, завідувач кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Наталія Виноград заявила, що всі вакцини, які є в Україні, захищають від "індійського" ("Дельта") штаму коронавірусу, але з меншою ефективністю, ніж від інших варіантів.

25 червня уряд вніс зміни до карантинних норм для протидії поширенню коронавірусу штаму "Дельта". Перш за все, буде проводитися контроль стану здоров'я прибулих з країн, де цей штамп коронавірусу вже поширений. Для цього розгорнуто пункти тестування на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2 у пунктах пропуску через державний кордон.