Українцям пояснили, чим їм загрожує відсутність військового квитка на роботі

Роботодавці мають вести первинний військовий облік працівників та надавати відповідні відомості до ТЦК.

Адвокат Андрій Межирицький розповів, що робити працівнику, якщо роботодавець просить в нього надати військовий квиток. Також він пояснив, чи можуть українця звільнити з роботи через відсутність цього документа. 

На сайті B2Bconsult адвокат написав, що прохання принесити військовий квиток - це лише прохання. Так, роботодавці повинні вести первинний військовий облік працівників та надавати відповідні відомості до ТЦК.

Проте відсутність у вас військового квитка жодним чином не впливає на реалізацію вашого конституційного права на працю. Також у разі відсутності цього документа вас не можуть звільнити з роботи, додає Межирицький.

"Право вимагати військово-обліковий документ є тільки під час укладання трудового договору (ч.2 ст. 24 КЗпП України). Якщо ж такий договір вже укладений, то у разі ненадання таких документів звільнити за цією підставою працівника з роботи не можна", - наголосив правник.

Що робити, якщо у військовозобов'язаного в Україні немає військового квитка?

Раніше адвокат Тарас Никифорчук прокоментував повідомлення про те, що в Україні без військового квитка не можна ні полікуватися, ні працевлаштуватися чи одружитися. 

Адвокат Ростислав Кравець вважає дискримінацією відмову у прийнятті на роботу через відсутність військового квитка. 

Згодом адвокат Роман Сімутін пояснив, чи законно всюди вимагати військовий квиток.

Вас також можуть зацікавити новини: