Військовозобов'язані повинні мати військовий квиток / фото міськвиконкому Южноукраїнська

В Україні триває мобілізація через повномасштабне вторгнення РФ. У мережі скаржаться на те, що військовозобов'язаним українцям без військового квитка неможливо навіть одружитися. Адвокат Роман Сімутін у своєму YouTube-каналі пояснив, чи законно всюди вимагати військовий квиток.

"У мене запитують: "А чи правда, що я не можу вступити до вишу, працевлаштуватися на роботу, зареєструвати шлюб без дозволу ТЦК?". Аж ніяк! Але медіа та соцмережі настільки перенасичені цими інфовкидами, що я вже сам починаю в це вірити", - каже адвокат. 

За його словами, при вступі до вишу, працевлаштуванні на роботу, реєстрації шлюбу, перереєстрації адреси і тому подібне у вас дійсно можуть запитати інформацію щодо військового обліку або ваших військово-облікових документів, але це ваше право - надавати чи ні вказану інформацію.

Відео дня

Сімутін стверджує, що у таких випадках з військовозобов'язаними приватні підприємства та навчальні заклади частину ризиків беруть на себе й намагаються якось захистити своїх працівників, а от держустанови, за його словами, "непробивні".

"Та пам'ятайте: у вас не можуть вимагати те, що не передбачено законом! Висновки: влаштуватися на роботу до держустанови без військового квитка ви точно не зможете, хоч це і дискримінація. Але зареєструвати шлюб, провести перереєстрацію місця проживання, вступити до вишу зможете, бо такі вимоги незаконні", - наголосив адвокат й додав, що у разі відмови робити зазначене вище без військово-облікових документів ви можете подати скаргу.

Чого не можна робити військовозобов'язаним в Україні без військового квитка?

Раніше адвокат Тарас Никифорчук прокоментував повідомлення про те, що в Україні без військового квитка ні полікуватися, ні працевлаштуватися чи одружитися не вдасться. 

Адвокат Ростислав Кравець назвав відмову у прийнятті на роботу у зв'язку з відсутністю військового квитка "дискримінацією". Він наголосив, що це не може бути підставою для відмови у прийнятті на роботу.

А адвокат Євгенія Рябека наголосила, що військовозобов'язаному, який не взяв із собою військовий квиток, можуть вручити повістку

Вас також можуть зацікавити новини: