Від повістки можна відмовитися, якщо порушено процедуру її вручення / фото ТСН

Адвокат Роман Сімутін детально пояснив, які є етапи вручення повісток в Україні під час мобілізації, оголошеної у зв'язку зі вторгненням РФ до України. У своєму YouTube-каналі він пояснив, який шлях проходить цей документ від ТЦК до військовозобов'язаного.

Сімутін наголосив, що представники територіальних центрів комплектування мають представитися, показати документи, які підтверджують те, що ці люди мають право виписувати повістки.

Тож які є етапи вручення повісток:

  • Видається та підписується розпорядження начальника ТЦК з переліком осіб, які, наприклад, викликаються для оновлення облікових даних.
  • Виписується повістка на конкретну особу із зазначенням номера цього розпорядження та підписується начальником, який ставить печатку.
  • Формується та підписується розпорядження начальника ТЦК на уповноважених представників ТЦК, які мають право вручати повістку.
  • Повістка вручається особисто під підпис особи, яка викликається.

"Які ж етапи в реальності? Перше - наштампували незаповнених повісток з підписом та печаткою начальника ТЦК. Друге - видали на руки всім, кому можна та відправили у рейд. Третє - піймали людину, "видрали" документи, заповнили повістку "на коліні" та дали 48 годин для прибуття в ТЦК. Або четверте - завезли в ТЦК", - каже Сімутін. Він додав, що ці "реальні" етапи - порушення процедури вручення повісток, тож відмова від їхнього отримання не буде ухиленням від мобілізації.

Кабмін розширив повноваження військкоматів: що зміниться при врученні повісток

7 квітня Кабмін ухвалив постанову, за якою тепер ТЦК можуть надсилати повістки військовозобов'язаним незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку.

Тобто тепер українців зможуть мобілізувати незалежно від того, в якому військкоматі вони перебувають на обліку.

Вас також можуть зацікавити новини: