Після тривалих публічних і непублічних дискусій, законопроєкт про мобілізацію було відкликано з Верховної Ради. Чому це сталося? Все доволі просто: на сьогодні немає охочих брати на себе політичну відповідальність за його ухвалення.

Річ у тім, що законопроєкт містив дуже багато контроверсійних норм. І навіть до першого читання їх не можна було прибрати, з огляду на суспільний резонанс, який вони викликали. Зважаючи, що у Верховній Раді не назбиралося кворуму, депутати вирішили піти цим простим шляхом. При цьому наголосили, що це не їхня ініціатива, а Кабміну. Втім, це маніпуляція, оскільки робоча група, яка працювала над законопроєктом, складалася з народних депутатів.

Поява нового мобілізаційного проєкту - це точно не питання днів чи навіть тижнів

Відео дня

Можливо, наступного разу, коли він з’явиться, в ньому не буде якихось контроверсійних норм, все почнеться з чистого аркуша. Можливо, вони сподіваються, що до того часу з’являться інші теми, які відвернуть увагу суспільства і мобілізація не буде так впливати на рейтинги, як це відбувається зараз.

У будь-якому разі, думаю, поява нового мобілізаційного проєкту - це точно не питання днів чи навіть тижнів. Щонайменше до місяця буде відбуватися чергове узгодження. Після цього можуть внести якийсь комбінований законопроєкт, в якому приберуть норми, які викликали максимальне обурення з боку суспільства. Новий документ навряд буде кардинально відрізнятися від того, що є зараз, просто в інформаційному полі більше уваги буде приділятися, наприклад, саме обліку військовозобов’язаних та діяльності ВЛК. І далі працюватимуть жорстко за процедурою, наголошуючи, що це - виключно ініціатива Кабінету міністрів, можливо, міністерства оборони, яке зараз наче стоїть в стороні, особливо не коментуючи цю тему.

Саме по собі посилення мобілізації силами ТЦК не призведе до результату

Тобто, спочатку проведуть інформаційну кампанію, що це - ініціатива урядова, а вони голосують за це, оскільки військові попросили. Лише тоді у Верховній Раді, ймовірно, назбирається необхідна кількість голосів, аби за законопроєкт проголосувати.

Думаю, що голосування за законопроєкт про мобілізацію – неминуча історія. Однак саме по собі посилення мобілізації силами ТЦК не призведе до результату. Адже головне питання – облік. Тож, можливий також сценарій, коли парламент ухвалить якийсь законопроєкт про військовий облік, а потім змінами до законодавства врегулюють питання механізмів мобілізації (але швидше за все, так не вийде – з огляду на процеси, які відбуваються в монобільшості, кілька разів збирати необхідну кількість голосів – складне для них питання).

Тож найімовірніший сценарій – зараз парламент проведе максимальну "депутатську мобілізацію", і, коли матимуть необхідну кількість голосів (можливо, домовляться з певними опозиційними фракціями про підтримку), вийдуть на якийсь проєкт та за нього проголосують.

Ігор Рейтерович, кандидат політичних наук, політолог