Хто має право служити за місцем проживання? / фото УНІАН, Олексій Іванов

В Україні триває мобілізація, військовозобов'язаним українцям роздають повістки. Дехто з них має право проходити службу за місцем проживання. Адвокат Ростислав Кравець детально пояснив, про які категорії йдеться, повідомляє видання PROГРОШІ.

Категорії громадян, які мають повне право служити за місцем проживання, визначені ст. 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Хто в Україні може проходити службу за місцем проживання

  • особи з інвалідністю;
  • багатодітні батьки;
  • батьки дітей з інвалідністю та важкохворих дітей.

Кравець визнав, що дуже часто в Україні цього не дотримуються, наприклад, вказана вище категорія людей із західних областей  нерідко потрапляє на Донбас.

Відео дня

Але якщо такий військовозобов'язаний хоче, наголосив адвокат, то може звернутися з відповідним рапортом до командира частини й вказати, що має право служити в регіоні, де зареєстрований. І тоді його мають перевести.

Мобілізація в Україні, хто не підлягає призову

З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на військову службу. Але є винятки. Деякі категорії чоловіків не підлягають призову у воєнний час за станом здоров'я, через вид діяльності або сімейні обставини.

Згідно із законом, є кілька категорій громадян, які не підлягають мобілізації під час війни. Повний список тут.

Крім того, компанії можуть забронювати свого працівника від призову на службу. Раніше адвокат Андрій Новак детально пояснив, яким компаніям дозволять бронювання, як воно працює та на кого поширюється.

Вас також можуть зацікавити новини: