Мобілізація засуджених: у Раді відповіли, хто може долучитися до ЗСУ

Веніславський зазначив, що це неможливо для засуджених за важкі статті.

Законопроект про мобілізацію передбачає, що частина засуджених може долучатися до ЗСУ. 

Як повідомив член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в інтерв'ю "РБК-Україна", засуджені, які не перебувають у місцях позбавлення волі можуть бути мобілізовані після прийняття нового закону. 

"Ми передбачимо, щоб засуджені, які отримали покарання без реального відбуття його в місцях пенітенціарної системи (або засуджені з відстрочкою від відбування покарання, або умовно засуджені, які фізично перебувають на волі), можуть бути мобілізовані, вони також будуть взяті на військовий облік", - зазначив Веніславський. 

За його словами, засуджені, які перебувають у місцях позбавлення волі теж отримають можливість захищати Україну на фронті. Втім, це неможливо для засуджених за злочини проти основ національної безпеки, проти статевої свободи людини і деяких інших найбільш сенситивних злочинів.

Закон про мобілізацію в Україні - останні новини

Кабмін наприкінці січня передав до парламенту оновлену версію проєкту закону про мобілізацію. Попередню версію, яка була внесена наприкінці грудня 2023 року, уряд відкликав через критику законопроєкту в парламенті та суспільстві.

7 лютого Верховна Рада підтримала в першому читанні за урядовий законопроєкт про мобілізацію. За нього проголосували 243 народні депутати. Тепер профільний Комітет має розібратися з поправками до документа.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки відхилив норму про арешт банківських рахунків чоловіків, які порушують законодавство про мобілізації. Втім, члени комітету підтримали пропозицію щодо позбавлення права керувати авто.

Вас також можуть зацікавити новини: