Постановці на військовий облік підлягають жінки медичного та фармакологічного фаху / фото Генштаб ЗСУ

Начальник Служби зв’язків із громадськістю Полтавського обласного Територіального центру комплектування та соціальної підтримки Роман Істомін у коментарі УНІАН нагадав основні положення щодо військового обліку та штрафів для жінок за порушення правил

"Станом на тепер обов’язковій постановці на військовий облік підлягають жінки медичного та фармакологічного фаху. Решта жінок, професії яких є суміжними з військово-обліковими спеціальностями, відповідно визначеного переліку, можуть стати на військовий облік за власним бажанням", - нагадав Істомін.

Він зауважив, що перебування жінки на військовому обліку не означає, що вона буде мобілізована.

Відео дня

"Станом на тепер обов’язкової мобілізації жінок немає. Але виконувати правила військового обліку жінка, яка перебуває на цьому обліку, зобов’язана. За невиконання таких правил жінки на рівні з чоловіками несуть адміністративну відповідальність", - сказав представник ТЦК.

Істомін додав, що наразі за порушення правил військового обліку та за порушення законодавства про оборону та мобілізацію - статті 210 та 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення - передбачений штраф у розмірі від 17 тис. до 25,5 тис. грн.

На запитання, чи були вже в його практиці або ж йому відомі випадки штрафування жінок у інших областях, Істомін сказав: "Таких випадків мені не було відомо".

Як повідомляв УНІАН, раніше речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін прокоментував ініціативу парламентарів, які зареєстрували законопроект з пропозицією збільшити терміни оновлення даних для військовозобовʼязаних до 150 днів.

Лазуткін зауважив, що наразі загальна кількість військовозобов’язаних, які уточнили свої дані на вимогу закону, складає 1 млн 300 тис. осіб.

"Динаміка після першої декади цілком гідна. Ми розуміємо, що ті 60 днів, які відведені, якщо надалі зберігатиметься такий темп, то всі військовозобов’язані, призовники та резервісти зможуть оновити свої дані. До речі, 155 тисяч військовозобов’язаних жінок вже виконали цю норму закону", - розповів він.

Вас також можуть зацікавити новини: